Tilsynet har fått klager fra folk som mener at betegnelsen alkoholfritt er villedende. Bakgrunnen er at alkoholfritt øl kan ha inntil 0,7 prosent alkohol, og at det er tillatt med en feilmargin på inntil 0,5 prosent alkohol.

— Vi mener det er villedende for forbruker når drikker som markedsfører seg som alkoholfrie faktisk kan inneholde inntil 1,2 prosent alkohol, sier Aina Svenneby ved Mattilsynets regionkontor for Oslo, Akershus og Østfold til NRK.

Anette Karlsen, kommunikasjonsansvarlig ved Hansa Borg Bryggerier, sier at slikt alkoholfritt øl lages ved at gjæringsprosessen startes, og deretter avsluttes raskt. Det vil da være en liten alkoholdel igjen i brygget — mellom 0,4 og 0,5 for Hansa Borgs alkoholfrie øls vedkommende.

Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, innrømmer at alkoholprosenten kan variere og at det er tillat med et avvik på 0,5 prosent.

— Men ikke en eneste flaske skal ha sterkere alkoholinnhold enn det skatteklassen tillater. Alkoholfritt øl skal være svakere enn 0,7 prosent uansett, akkurat som lettøl skal ha under 2,7 prosent alkohol og pils under 4,75 prosent alkohol, sier han.

— Her er det Mattilsynet som villeder. Alkoholfritt øl er i praksis alkoholfritt, men alle produkter som er gjennom en gjæringsprosess, for eksempel kefirmelk, brød og alkoholfritt øl, vil inneholde ørsmå mengder alkohol. Dette har ingen betydning og du kan trygt drikke øl som er merket alkoholfritt hvis du skal kjøre bil eller er gravid, sier han