Krister Clausen Hoaas og NTB

En arbeidsgruppe som har vurdert skolemåltid i grunnskolen, overrakte mandag sin rapport til Øystein Djupedal. Konklusjonen er klar: Gratis skolemat styrker folkehelsen, bidrar til sosial utjevning, gir mindre mobbing, roligere elever og bedre læring.

— Et minimum bør være gratis melk og frukt/grønt, og det bør skje fra 2007. Senere bør tilbudet bygges ut til et komplett brødmåltid. Hovedfienden er skolebrød, boller og brus med høyt sukkerinnhold, behovet for sunn skolemat er størst på ungdomstrinnet, sier utvalgsleder, ernæringsprofessor Knut-Inge Klepp ved Universitetet i Oslo.

Valgkampsak

Gratis skolemat var en av SVs fremste valgkampsaker i fjor. Det fikk de mye pepper for. Til dels ble SV forsøkt latterliggjort av sine politiske motstandere.

— Høyre burde ta seg tid til å lese denne rapporten. Flere av opposisjonspartiene raljerte med tanken om gratis skolemat og at næring på skolen er viktig for læring, sier Djupedal.

— Vår ambisjon er at dette skal bli virkelighet, sier Djupedal, som ikke kan gi noe tidspunkt for innføring av skolemåltid for alle. Han lover oppfølging, men kan altså ikke binde seg til noe for budsjettåret 2007.

— Dette er et viktig område for regjeringen. Vi kommer nærmere tilbake til dette i de årlige budsjettene og i en stortingsmelding senere i år om utdanning som verktøy for sosial utjevning, sier han.

Fem modeller

Utvalget skisserer fem modeller, hvor den enkleste er melk og frukt/grønt og den dyreste et varmt måltid som tilberedes på den enkelte skole.

1. Skolemåltid med medbrakt matpakke, gratis frukt eller grønnsak og melk

2. Skolemåltid med gratis selvsmurt brødmat, frukt eller grønnsak og melk

3. Skolemåltid med gratis tilbrakt brødmat, frukt eller grønnsak og melk

4. Skolemåltid med gratis ferdig levert varm mat, frukt, salat og brød (vann)

5. Skolemåltid med gratis varm mat tilberedt på skolen, frukt, salat og brød

Modell tre, den som omfatter et fullverdig brødmåltid, er trolig den som på sikt ligger innenfor mulighetens grenser. Denne modellen ligger på 2,2 milliarder, omtrent på nivå med den summen SV gikk til valg på.

Men selv modell en, den enkleste varianten er kostnadsberegnet til 710 millioner kroner i året.

INGEN LOVNADER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (t.v.) kan ikke love gratis melk og frukt i grunnskolen fra høsten av. I går fikk han overrakt rapporten «Skolemåltidet i grunnskolen» fra arbeidsgruppens lede, ernæringsprofessor Knut-Inge Klepp.