Tidspunktene for når drapene skjedde er vesentlig for å avklare hvorvidt Viggo Kristiansen (22) er skyldig etter tiltalen.

Hadde klokke på seg

Retten legger til grunn av drapene skjedde mellom klokken 19 og klokken 19.40 fredag 19. mai 2000.

Rettens administrator, Asbjørn Nes Hansen, brukte onsdag lang tid på å forsøke å klargjøre hvor lang tid de to brukte på å gjennomføre overgrepene og drapene.

Rettens administrator: Hadde du klokke på deg?

Jan Helge Andersen: Ja.

Men Andersen husker ikke hva klokken var da overgrepene og drapene fant sted.

Jan Helge Andersen: — Jeg husker hva klokken var da vi satt på parkeringsplassen (før de gikk tilbake inn i Baneheia, journ. anm), og hva klokken var da jeg kom til Viggo.

Vasket kniven i en pytt

Ifølge Andersen kuttet de einer i nærheten av åstedet for å dekke til likene etter det brutale overgrepet. I tillegg plukket de opp blader og lyng som var tilsølt av blod.

Da de var i ferd med å forlate åstedet, hadde Andersen glemt igjen kniven. De gikk tilbake og fant kniven, og vasket våpenet og hendene i en liten pytt i nærheten av åstedet.

Han forteller videre at de forlot åstedet omtrent samme vei som kom inn. De to skilte lag like ved 3. Stampe. Hensikten var at Viggo Kristiansen skulle rekke å komme hjem først.

Jan Helge Andersen: - Jeg tror han skulle hjem og skifte til arbeidstøy, slik at han kunne si at han hadde vært i bua.

Planla alibiet

De to skal ha blitt enige om å si til politiet at Jan Helge Andersen hadde kommet til Viggo Kristiansen klokken 19.30, for å ha alibiet i orden. Men i et avhør med politiet forklarte Andersen at klokken må ha vært 20.30 da han kom til Kristiansen denne kvelden. Dette punktet ønsket rettens administrator at Andersen skulle forklare seg mer om senere.

Ifølge Andersen ønsket kameraten samme kveld å prate mer om hva de skulle si, men det ønsket ikke Andersen.

Rettens administrator: - Hva vil du si om din egen sinnstilstand på dette tidspunktet?

Jan Helge Andersen: - Veldig nervøs. Jeg kaldsvettet, og var fremdeles veldig redd.

Etter at Andersen hadde vært hjemme og dusjet, skiftet han til lysegrå genser og feltbukse. Viggo Kristiansen skal ha hatt på seg et tilsvarende antrekk.

Lav, monoton stemme

I flere timer onsdag forklarte 20-åringen seg i detalj om de svært brutale overgrepene og drapene i Baneheia for snart to år siden. Det var en uvirkelig stemning i rettssalen under forklaringen. Jan Helge Andersen forklarte seg med lav, monoton stemme, kun avbrutt av spørsmålene fra rettens administrator.

Bare et par meter bak Andersen sitter flere av de pårørende til Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Enkelte av Jan Helge Andersens pårørende var også til stede i rettssal 1 i Arendal tinghus onsdag.

Jan Helge Andersen.