Både danske og internasjonale medier har i dag spekulert i om president Barack Obama likevel ikke ville ta turen til klimatoppmøtet i København. Delvis fordi utsiktene til å få til en avtale i løpet av de siste dagene har blitt svært dårlige, og delvis fordi han er i en presset situasjonen rundt den nye helsereformen i USA har satt fart i spekulasjonene.

Men nå bekrefter Det hvite hus at presidenten reiser til København sent i kveld.

— Det er ingen endringer i presidentens planer. Han vil prøve å få til en avtale, sier talsmann Robert Gibbs ifølge Wall Street Journal.

I løpet av torsdagen har en rekke statsledere ankommet Bella-senteret for å delta i innspurten av klimaforhandlingene. Håpet er at disse skal klare å bli enige om en politisk avtale, selv om partene fremdeles står langt fra hverandre.

– Slik det ser ut nå er det bare en klar politisk marsjordre fra statslederne som kan føre til en utvikling som bunner ut i en avtale. Forhandlerne kommer ikke lenger nå, det er bare toppolitiske initiativ som kan føre dette framover, sier Erik Solheim.

Tidligere i dag lanserte utenriksminister Hillary Clinton at USA ville bidra til 100 milliarder i årlige overføringer til u-land fra 2020. Dette er trolig et forsøk på å bevege forhandlingene framover. Den største utfordringen i København er å få til en enighet mellom Kina og USA.

Om president Obama har med seg flere overraskelser gjenstår å se.

Les også:

Kina vil svare på USAs klimautspill

Været ødelegger for klimamøtet

Norge legger ikke mer i klimapotten

EU ber om krisemøte i København

Clinton rokker fastlåste klimaforhandlinger

Tror du partene blir enige om en klimaavtale i København?

LÅSTE FORHANDLINGER: – Bare toppolitiske initiativ kan redde forhandlerne nå, mener Erik Solheim. Statsminister Jens Stoltenberg håper nå Obama kan bli redningen. FOTO: HÅVARD BJELLAND