FINN E. VÅGA

Stavanger

Grytidlig mandag morgen kjører biler fra vaktselskap inn flere titall millioner kroner i lokalene til Norsk Kontantservice i Stavanger sentrum. Opp mot 150 millioner kroner kan ha vært i lokalet da ranerne slo til.

En erfaren vekter i Stavanger, som er god kjent i lokalene, mener alt tyder på at ranerne hadde gode kunnskaper om hvor pengene blir oppbevart og hvordan sikkerhetsrutinene er. De må også ha visst at det var mange penger i lokalet da de slo til. Vekteren ønsker å være anonym.

Politiet opplyste i går at ranerne fikk med seg flere millioner, men ville ikke gå ut offentlig med et mer nøyaktig beløp.

— Ofte er det opp mot 150 millioner kroner i lokalet så tidlig mandag morgen, hevder vekteren. Han er ikke i tvil om at de må ha fått opplysninger fra personer som er godt informert.

— Noen med kjennskap til lokalet og sikkerhetsrutinene må ha gitt ranerne opplysninger. Jeg kan ikke skjønne hvordan de ellers kan ha visst hvor pengene var, og hvordan de skulle komme inn, sier vekteren.

Fra nattsafer

— De første bilene, som har hentet penger fra bankene i distriktet, kommer inn allerede i så tidlig som fem-seks mandag morgen. De har i hovedsak hentet penger i nattsafer. I disse safene er det kun tillatt å oppbevare sedler, og dermed blir det fort store summer. En bil kan inneholde opp mot 20 millioner, forteller vekteren.

— På veien inn må bilen passere to porter. Den første åpnes når to følere - den ene i bilen, den andre ved porten - kommuniserer med hverandre. Den andre porten åpnes ved hjelp av et adgangskort. Innenfor portene plasserer vi pengene på paller bak en glassdør. Kommer vi tidlig om morgenen, er vi helt alene, sier han.

Han tror at ranerne er kommet inn i et tomt lokale så tidlig om morgenen. De ansatte starter i 8-tiden å telle penger. Lokalet er overvåket av videokamera.

Han sier det ikke er vanskelig å komme seg inn hvis man kjenner rutinene.

Vekteren er overrasket over at ranerne slo til mot lokalene i sentrum, og at de heller ikke overfalt en av bilene til vaktselskapet da den var på vei inn til sentrum.

— Et slikt ran ville vært mye enklere å gjennomføre, og ville også gitt et stort utbytte, mener han.

Taus styreleder

Styreleder Thomas Tangstrøm i Norsk Kontantservice vil ikke kommentere hvor mange penger ranerne kan ha fått med seg, men han bekrefter at det i løpet av en dag passerer store beløp gjennom lokalene i Stavanger sentrum.

Pengene kommer fra minibanker, banker og forretninger i store deler av Rogaland. I lokalene telles pengene, de pakkes og sendes ut til kundene igjen.

— Hvor mange penger kan det dreie seg om?

— Det sier seg selv at når vi har kunder som Norges Bank og mange andre store banker, blir det store summer, sier Tangstrøm.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende