De siste årene var Anders Behring Breivik en aktiv bruker av nettstedet flashback.org, en kjent møteplass for høyreekstremister.

En av filmene som var svært populær her, var filmen Rampage av Uwe Boll. En rekke klipp fra filmen ble lastet ned på forumet allerede i 2010. skriver Aftenposten.no.

Filmen kom ut 14. august 2009, og handler om den 23-år gamle Bill Williamson. Han bor hjemme hos foreldrene, som han har et dårlig forhold til. Hans bestevenn er en svært aktiv miljøaktivist, mens Bill selv er lei av at bestevennen bare prater, men aldri handler.

Derfor tar han selv — i egne øyne - ansvar.

Likhetstrekk

Han trener seg opp fysisk, og bestiller varer over nettet, blant annet en kevlardrakt, skuddsikker vest, automatvåpen og ingredienser til en bombe. Bomben plasseres i en varebil. Han kjører ned i sentrum av byen, parkerer den ved siden av politistasjonen, og detonerer bomben med en fjernkontroll.

afp000290709[1].jpg

Deretter forlater han åstedet i en annen bil han har parkert like ved.Han kjører til utkanten av byen, hvor han går ut av bilen og begynner å fyre løs på uskyldige mennesker på gaten med et automatvåpen. Deretter går han rundt i byen, og prøver å henrette flest mulig.

Filmen «Rampage» kan ha inspirert Behring Breivik, tror politiet.

Filmen slutter med at Bill skyter bestekameraten, og sørger for at miljøaktivisten får skylden for massakren. Etterpå rømmer han. To år senere legger han ut en video på internett, hvor han påtar seg ansvaret for handlingene.

"Filmen har flere fellestrekk med hendelsene den 22.07.11. Blant annet er utstyret brukt bestilt pr. post, han sprenger en varebil i sentrum av byen før han deretter kjører til utkanten av byen og avretter folk. Og politiske videoer blir publisert på nettet", heter det i en rapport Oslo-politiet har laget om filmen.

Støtteside for Breivik

Klipp fra filmen er etter 22. juli blitt lastet ned på flashback.org, hvor det er opprettet et forum som heter "HvorforAnders Behring Breivik er en helt". Frem til oktober 2011 var det 4552 innlegg på dette forumet.

Flere av innleggene gir klart uttrykk for støtte til terrorangrepene i Norge:

«Han var och är en hjälte men nazist är han inte bara man är i mot mångkultur men det gör han icke till någon nazist för det ... leve honom», skriver en.

«Jo jag gillar denna snubbe bra att han dödade socialdemokrater ... :-)», skriver en annen.

Upresis

I avhørene har Behring Breivik selv benektet for at han har sett selve filmen. Han bekrefter imidlertid at han har brukt mye tid på å se voldsfilmer. Han er imidlertid upresis når han blir spurt om hvilke filmer han så før 22. juli.

Selv avviser han at dette har vært viktig. Ifølge ham selv klarer han å skille mellom film, spill og virkelighet.

«Spill og film er bare verktøy for å simulere og for å holde moralen oppe», har siktede sagt i avhørene.

Bedre organisert

Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter, er ikke overrasket over nettstedet og forumet.

— I Sverige er disse miljøene større og mer organisert enn i Norge. Det er dessuten en lang og etablert tradisjon med å støtte opp om dem økonomisk. Vi vet heldigvis at selv om ytringene er sterke og radikale, fører de sjelden til handlinger.

Hun sier at miljøene ofte har et ønske om å fremstå større og mer slagkraftige enn det de i virkeligheten er.

— Men det er likevel veldig viktig å ta dem på alvor og debattere, sier Partapuoli.

- Ville ramme flere medier

Anders Behring Breivik har i flere avhør sagt at han planla å angripe norske medier.

32-åringen har fortalt at han har sendt flere leserinnlegg til blant annet Aftenposten, men at han "ble sensurert". Aftenpostens journalister er «terrorister fordi de støtter multikulturalisme og islamisering», har han sagt i avhør.

Han planla blant annet å ta med en bombe inn i Aftenpostens lokaler, kamuflert som et kjøleskap eller en PC. Han hadde også planlagt angrep mot både NRK og Aftenposten i detalj, men endte opp med ikke å gjennomføre planene.