— Med sin kjennskap til Thor Christensen har Hamre utnyttet mannens naivitet og lettskremthet. Utpressingen ble skreddersydd offeret, sa aktor Alf Martin Evensen i Agder lagmannsrett i Skien i går.

Politiadvokaten dundret løs mot den legendariske travkusken og trakk frem trusselbrev med 42-åringens fingeravtrykk. Aktor pekte også på mistenkelige sammenfall mellom lyssky hestehandler og trusselpenger fra en dødsens redd Thor Christensen.

Levde i frykt

— Hamre styrte utpressingen fra dag én. Og Thor Christensen torde ikke for sitt bare liv å anmelde saken til politiet, i frykt for livet, kidnapping og tortur, sa aktor, som hevdet Hamre har løyet om en rekke hendelser.

Det ble i går klart at påtalemyndigheten avstår fra å kreve ni års fengsel, som Atle Hamre risikerte ut ifra de forbrytelsene han står tiltalt for. I tillegg til utpressing er Hamre tiltalt for grovt bedrageri.

— Vi mener det er riktig å se det hele under ett. Hamre har både narret og truet til seg 19,9 millioner kroner, sa aktor.

— Det er skjønnsomt ikke å kreve ni års fengsel. Men det er fortsatt for ille å sende en uskyldig mann i fengsel, sier Hamres forsvarer, Trygve Staff.

Finger på et glass

I aktors prosedyre ble travtreneren fra Bergen stemplet som en notorisk pengeutpresser, som med kynisme og forbrytersk kreativitet truet sin lettlurte venn, eks skipsreder Thor Christensen fra Sandefjord.

Utpressingen skal ha foregått over seks år inntil 1999, da Hamre ble pågrepet av politiet og satt i varetekt. I årenes løp har Christensen følt seg truet av en bande på opptil 240 kriminelle med forbindelser til eks Jugoslavia, og blant annet betalt julegratiale til angivelige familier av bandemedlemmer i fengsel. Retten har hørt at Christensen levde i frykt for krigsforbryteren Arkan, avkuttede fingre på glass, trusler på gebrokkent norsk og et dyrt millionlån fra en mystisk Janne på gråmarkedet i Oslo.

Påtalemyndigheten mener at den galopperende utpressingen utover 90-årene bare har hatt én bakmann og hovedregissør: Atle Hamre.

Savner 1,2 mill i bag

Aktor la vekt på historien bak tilleggstiltalen om grovt bedrageri på 1,25 millioner kroner fra 1991, en hendelse som ifølge påtalemyndigheten gjorde at Hamre fikk blod på tann. Hamre og Christensen ville på den tiden bygge en suksessrik hestestall. Ifølge politiet skal Hamre ha innbilt sin formuende hesteeier og venn at han selv hadde uoppgjorte momsinnbetalinger. Det måtte betales kontant i Oslo. Christensen fryktet mediebråk og utstyrte sin venn og en annen kompanjong med 1,25 millioner kroner i en bag. Det er penger som verken Tolldirektoratet, politiet eller Christensen siden har sett noe til. Hamre selv benekter at en slik tur har funnet sted. Fra 1993 skal Christensen ved 34 tilfeller ha betalt seg ut av trusselsituasjoner. Ved 33 av tilfellene skal Hamre ha vært sendemannen som både mottok ordrer fra de angivelige utpresserne og betalte dem.

Atle Hamre har i retten sagt at han hevet en rekke bankremisser, men leverte pengene tilbake til Christensen. Ifølge Hamre er det bare betalt penger til utpressere ved fire-fem anledninger.

Rettssaken har samlet sett vært en forestilling med oppsiktsvekkende og tidvis muntre historier. I persongalleriet figurerer blant andre tv-kjendis Hallvard Flatland, med konto i Monaco, og finnene Kauko og Karii, som slo på stortrommen i Bergen med stjålet kunst, håndsydde dresser og dyr konjakk.