GITTE JOHANNESSEN, NTB PLUSS

Av en eller annen grunn har ikke britiske Allen Carrs metode nådd Norge i løpet av de 17 årene som er gått siden han «oppfant» sin lette måte å slutte å røyke på. Bestselgerboken fra 1985 har ikke vært utgitt på norsk — før nå. Det er heller ikke åpnet noen norsk filial av det nettverket av røykeavvenningsklinikker etter Carr-metoden som har skutt opp rundt i verden.

Derfor har ikke nordmenn flest kunnet prøve å slutte å røyke på samme måte som for eksempel skuespilleren Anthony Hopkins, som gjerne lar seg bruke i reklamen for denne måten å slutte å røyke på.

Respekt for panikken

Nå er muligheten imidlertid her - takket være tilfeldighetene som gjorde at en storrøykende forlegger med røykernes klassisk dårlige samvittighet plukket den opp i en engelsk bokhandel for fire år siden.«Endelig ikke-røyker. Den lette måten å slutte» er dermed siste skudd på stammen av røykestoppbøker og -metoder. Det er også snakk om at en Allen Carr-klinikk skal åpne i Norge i høst. Den nærmeste hittil har vært i Danmark.

Hva er så annerledes med denne måten å frelse innbitte røykere på? Carr begynner med den mentale siden ved røyking: Hva ser røykeren i sigaretten? De fleste røyker av helt andre grunner enn de tror.Deretter jobber han med den fysiske siden - nikotinavhengigheten. Hvordan nikotin kan hekte en røyker på første draget, og over årene ta større og større plass i røykerens liv. Det kan ta fra tre dager til tre uker å bli kvitt suget, og det er ikke så krevende å få bukt med som de fleste innbiller seg.

— Carr har stor respekt for panikken en røyker opplever bare ved tanken på å slutte, sier Alexander Elgurén. Han er forleggeren som ble så grepet av den 17 år gammel røykestoppboken at han gir den ut på norsk i disse dager.Men da hadde han hatt den liggende uåpnet hjemme i flere år!

Ikke viljestyrke

— Jeg fikk panikk ved tanken på å lese den, og skulle risikere å måtte prøve å slutte enda en gang. Jeg har ikke viljestyrke, hevder forlagsverdenens vidundergutt, som startet sin egen virksomhet i Pantagruel og har gjort det bra med det lille nisjeforlaget. Sigarettene levde han med i mange år. 20 om dagen. Minst tre ganger så mange på fest. Prøvesluttet utallige ganger. Kuttet tvert - eller trappet ned langsomt. Erstattet sneipen med gulrøtter, slik noen foreslo. Det ble bare tull.

— Det var grusomt hver gang. Rene sorgprosessen over alt man skulle slutte med. Røykere er ikke dumme, derfor finner vi rasjonelle unnskyldninger for vår nikotinavhengighet - som gleden ved å ta seg en røyk, og samholdet røykere mellom. Ikke orker vi å høre på alt som helseskremmerne sier om hvor fælt det er, sier Alexander Elgurén.

Følte seg som alkis

Allen Carr anbefaler de som leser boken å fortsette å røyke til de har lest ferdig.«En av de mange gåtene ved røyking er at når vi røyker en sigarett, lurer vi ofte på hvorfor vi gjør det. Når du tror du er hektet, klarer du aldri å være helt avslappet eller konsentrere deg skikkelig hvis du ikke har en sigarett i munnen», skriver han innledningsvis.

Så Alexander Elgurén leste, røykte, leste boken ferdig i løpet av helgen - og sluttet å røyke mandag.

Nå vil han ikke være en sånn masete «jeg har sett lyset» eks-røyker. Det er entusiasme over å slippe slemme pekefingre og ekle helsetrusler, som gjør at han vil dele metoden med andre. Særlig fordi det å slutte å røyke har vært det største som er skjedd ham i voksen alder.

— Det er det virkelig. Jeg følte meg som en alkis når jeg så annonsene fra Tobakkskaderåd og Røyketelefonen. Samtidig levde jeg i troen på at jeg fikk stimulans av røyken, at maten smakte bedre med røyken etterpå, og at kosen i forbindelse med vin og mat økte med en sigarett. Boost pluss kos, summerer Elgurén opp røykelivet sitt.

Blir ekstra dyrebar

Også Allen Carr er tidligere storrøyker, og var oppe i hundre om dagen. Da moren hans spurte kona om hvorfor hun ikke truet med å gå fra mannen dersom han ikke sluttet, svarte kona at hun trodde mannen da ville gå fra henne. «Så sterk er den frykten røyking skaper», skriver Carr: Frykten for ikke å klare å slutte å røyke - eller for at livet ikke vil bli det samme uten røyken.

Derfor går han grundig til verks i å ta fra folk illusjonene om hva røykingen gir dem, og fokuserer på hva de får igjen for å slutte: At de i stedet for å gi avkall på noe, i stedet får tilbake noe. Sigarettene fyller for eksempel ikke et tomrom - de skaper det.

— Han leder deg gjennom det punkt for punkt, så du ser annerledes på det. Tror du at du må ha en sigarett for å klare å slappe av? Tenk da på at den avslappetheten har en ikke-røyker hele tiden. Det du tror er «nytelse», er egentlig lindring av abstinensen etter forrige røyk, siden nikotin er så sterkt avhengighetsskapende, forklarer Elgurén med glød.

For han synes det er en fryd å bli ferdig. Og det er også med på å gjøre røykeslutten lettere, sier han:

— Når psykologer og andre snakker om hvor vanskelig det er å slutte, og at det innebærer rene sorgprosessen, så er de med på å gjøre røyken ekstra dyrebar for deg. Da blir man enda mer redd for å prøve å slutte.

Ingen ny krykke

— Jeg fikk bedre selvtillit av å ha klart å slutte å røyke. Denne metoden krevde ikke viljestyrke, den ga meg ikke abstinenser eller vektøkning, jeg sluttet på dagen - og det uten medikamenter. Det er nemlig også et poeng: At man ikke erstatter det tobakksindustrien tilbyr, med det legemiddelindustrien har som alternativ. Det er bare en ny krykke å bli avhengig av, sier Elgurén.

Nå gleder han seg over at han føler seg i bedre form, og har fått en mye bedre luktesans. Maten smaker ham også bedre - og det passer godt for en som snart utgir mesterkokken Eivind Hellstrøms nye matbok fra Bagatelle.

— Det er som å ha gå med trange sko, for så å kjenne hvor deilig det er å ta dem av, sier Alexander Elgurén, og bruker en av Allen Carrs mange analogier fra boken.

ANDRE GRUNNER: Du røyker av helt andre grunner enn du tror, hevder den siste nye røykesluttmetoden.
Scanpix