Forhandlingsleder Patricia Espinoza la sent fredag kveld norsk tid frem et forslag til avtaletekst på stridsspørsmålet om videreføring av Kyoto-avtalen som har låst klimaforhandlingene i nesten to uker.

En videreføring av Kyoto-avtalen etter den løper ut i 2012 har vært et hovedkrav for utviklingslandene under klimaforhandlingene i Cancun. Japan og Russland har stilt seg helt avvisende til dette så lenge ikke USA og Kina påtar seg lignende forpliktelser.

Kutt i utslippene

Det nye avtaleforslaget viser til at partene skal forsøke å bli enige om en ny forpliktelsesperiode på Kyotoprotokollen så fort som mulig, og at man skal sørge for at det ikke blir noe opphold mellom den første og den andre forpliktelsesperioden.

Forslaget sier også at landene som har forpliktelser om å redusere sine utslipp under Kyoto-protokollen, må kutte utslippene med mellom 25 og 40 prosent innen 2020.

— Hvis dette blir vedtatt, er det ikke så verst, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til Aftenposten.no.

— Det betyr at partene ikke tar livet av Kyoto, og forslaget gir de videre forhandlingene en viss retning gjennom utslippsmålet, legger han til.

Kan åpne for fremgang

I en note til forslaget sto det at det reflekterer status i forhandlingene slik de står nå.

Dersom utviklingslandene mener kompromissteksten er god nok, kan det åpne for fremgang på andre områder, og dermed bringe verden et ørlite hakk videre mot en global avtale som kan redusere klimagassutslipp.

Rundt klokken ett natt til lørdag norsk tid begynner dagens første plenumsmøte, ni og en halv time forsinket. Da vil det bli klarere om Japan og Russland er villige til å godta et slikt kompromiss.

Den brasilianske forhandlingslederen Luiz Alberto Figueiredo sa til nyhetsbyrået AFP tidligere fredag at disse landene aksepterer formuleringene.

— Middels optimistisk

Også den britiske klima- og energiministeren Chris Huhne mente å registrere fremgang i forhandlingene.

— Jeg er middels optimistisk. Vi er i en mye bedre situasjon nå enn i København i denne fasen av spillet, sa han til Reuters.

Også talsmann Akira Yamada for Japans utenriksdepartement var positiv:

— Vi kan få til en konkret avtale i Cancun. Kanskje ikke fredag, kanskje lørdag, men jeg håper vi kan få det til, sa han.

Bildetekst: Stor spenning knyttes til hva som står i de nye forslagene til avtaletekst som deltakerne på klimatoppmøtet skal forhandle om gjennom natten. FOTO. TURID FURDAL