OLAV GARVIK

Fremskrittspartiet skal om et års tid gå gjennom første fase av maktskiftet. Etter stortingsvalget i september 2005 går Carl I. Hagen av som leder for stortingsgruppen, og våren 2006 trekker han seg som partileder — hvis ikke han og partiet i mellomtiden ombestemmer seg.

Etter det Bergens Tidende kjenner til er det ikke lenger noen tvil om at Siv Jensen (35), som er nestleder i Frp, får i oppdrag å overta som partileder. Det skal også være Carl I. Hagens eget ønske.

Jokeren Geir Mo

Men som leder for stortingsgruppen stiller det seg noe annerledes. Selv om Jensen i dag har en sterk posisjon blant medrepresentantene, og særlig på grunn av arbeidet som leder i finanskomiteen, taler mye for at makten blir spredt på flere.

For at Siv Jensen skal bli i stand til å pleie partiorganisasjonen på en fullt ut tilfredsstillende måte, er det dermed duket for at en annen rykker opp som parlamentarisk leder.

Etter det BT forstår er det Arne Sortevik (57) og Per Sandberg (44) som har best sjanse til å overta, om vi holder oss til dagens stortingsgruppe. Men dersom partiets generalsekretær Geir Mo rykker inn som ny representant fra Oslo, vil han bli en meget aktuell kandidat. Før han ble generalsekretær for ti år siden var han gruppesekretær og kjenner det parlamentariske arbeidet inn og ut. Foreløpig er det noe usikkert om han lar seg overtale til å satse på en stortingskarriere.

Geir Mo er i dag Carl I. Hagens absolutt mest fortrolige - ved siden av fru Eli.

Vin- og brennevinslære

Nordtrønderen Per Sandberg ser på dette stadiet ut til å være partiledelsens favoritt. Han har vist seg som en sterk og myndig debattant, ikke minst i innvandringssaker der han er partiets talsmann.

Sandberg er fra Levanger og har møtt fast på Stortinget siden 1997. Der er han i dag medlem av kommunalkomiteen. Han har en mangslungen yrkeskarriere, bl.a. som barkeeper på Ustaoset Høyfjellshotell. Sandberg har også utdannelse innen vin- og brennevinslære.

Mye tyder på at han «skifter» fylke og blir valgt fra Sør-Trøndelag neste år. Mandatet i Nord-Trøndelag er mer utsatt enn hos naboene i sør.

Knapp Sortevik

Arne Sortevik er ferskere på Tinget enn Sandberg. Han er inne i sin første periode og er medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Før han ble stortingsrepresentant i 2001 hadde han bystyret som arena siden 1987. Han har også vært kommunalråd. I motsetning til Sandberg var Sortevik en tid persona non grata i Frp og ble suspendert. Men han skikket seg etter hvert vel i Carl I. Hagens øyne og ble tatt til nåde igjen. Sortevik er utdannet siviløkonom.

Sortevik vil overfor Bergens Tidende ikke kommentere sitt eventuelle kandidatur, og svarer bare følgende:

— Vi får ta ett år om gangen og først gjøre et godt valg. Spekulasjoner får vi la ligge, sier han.

Sandbergs arena

Per Sandberg er derimot atskillig mer meddelsom:

— Carl har allerede signalisert at han ønsker å bygge opp en større bredde i ledelsen. Det er det gode muligheter til, for vi har en helt annen bredde i partiets stortingsgruppe i dag enn for noen år siden.

— Men din styrke ligger i Stortinget?

— Ja, det er det ingen tvil om. Det er ikke bare innvandringssaker jeg har ansvaret for, men også alt som gjelder offentlig forvaltning og modernisering. På det feltet synes jeg Erna Solberg gjør en god jobb som statsråd.

Derimot er det skuffende at hun er så negativ til regjeringssamarbeid med oss. Måten hun uttaler seg på provoserer sterkt våre velgere og tillitsmenn.