Etter at SV-landsmøtet påførte partileder Kristin Halvorsen et sviende nederlag i striden om sex-kjøp, er det skapt ytterligere spenning om horekundenes fremtidige skjebne. Sier Ap ja, er det flertall på Stortinget for rettsforfølgning av dem som kjøper sex. Foruten SV, går Sp og KrF inn for lovforbud.

Jette Christensen (23) fra Bergen er en av delegatene som i lang tid har slåss for forbudslinjen. For i Ap er det storbyene og ungdommen som sier ja til kriminalisering.

«Føleri»

— Debatter om sex-kjøp blir altfor ofte preget av føleri, så denne gang håper og tror jeg på en saklig gjennomgang av saken, sier Christensen, som er nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen. Også partilagene i Oslo og Trondheim, og AUF, vil ha kriminalisering. Blant de mektigste motstanderne av forslaget, er justisminister Knut Storberget og barne- og familieminister Karita Bekkemellem.

De hevder prostitusjon må møtes med sosialpolitiske grep, og viser til uttalelsene fra de prostituertes egne organisasjoner. De frykter mer vold og overgrep hvis virksomheten tvinges vekk fra offentlige steder.

— Logikken er fraværende i disse argumentene. 80 prosent av dagens sex-salg foregår «under jorden». Hvis omtrent alle horekundene klarer å finne frem til dette prostitusjonsmarkedet, må ingen komme og fortelle meg at politiet ikke vil klare det samme.

Åpent utfall

Motstanderne hevder det først og fremst er de prostituerte selv som blir taperne hvis sex-kjøp forbys.

— Vi vil selvsagt ikke innføre noe lovforbud før vi har en skikkelig sosial tiltakspakke for de prostituerte på plass, sier Jette Christensen.

Arbeiderpartiet i Bergen står sammen med Oslo-partiet bak forslag til landsmøtet om at Arbeiderpartiet må jobbe for å få innført forbud. Jette Christensen tør ikke spå utfallet av avstemningen.

Det gjør heller ikke fylkesleder Per Rune Henriksen i Hordaland Ap. Fylkespartiet har sagt ja til kriminalisering. Selv er Henriksen skeptisk. Han tror mange av delegatene stiller med et åpent sinn før debatten.

— Jeg tror argumentenes kraft vil vinne frem i landsmøtesalen, sier Henriksen.

Flere delegater BT har snakket med, tror justisminister Knut Storbergets tale vil veie tungt for mange av tvilerne. I så fall blir utfallet Ap-nei til kriminalisering av horekunder.

paul sigve amundsen