Turistene er i ferd med å komme tilbake til Kambodsja, og det skyldes ikke minst templene i Angkor Wat, verdens største religiøse monument.

— Vi har nylig opprettet et eget mottakerapparat i Kambodsja, som eneste norske turoperatør. Det drives av to unge tryslinger som bor i Phnom Penh, forteller Egdar Skjønhals, eier og markedsansvarlig av Tynset-baserte OrkidéEkspressen som har 20-årsjubileum i år.

— Hva koster en reise til Kambodsja?

— Vi bruker rutefly, og flyturen med Singapore Airlines via Singapore koster kr 8800 tur/retur Oslo. Oppholdet er rimelig, du får mye for pengene i Kambodsja. Et dobbeltrom på et førsteklasses hotell i Phnom Penh kommer på ca. 350 kroner, forklarer Skjønhals.

I neste måned drar han på «spiontur» til vest-afrikanske Senegal. Dette kan bli neste tilbud til reiselystne nordmenn.

Mot strømmen

Edgar Skjørhals er mannen som går mot strømmen. Etter fjorårets terrorsmell reduserte konkurrentene både bemanning og produksjon.

Skjørhals gjorde det motsatte. I Bergen har staben økt fra tre til syv på tre år. – Når vi først skulle ekspandere fra Tynset (19 ansatte), var Bergen rett sted, sier Skjørhals.

I fjor fraktet Skjørhals 11.000 reiseglade nordmenn ut av landet. Til konkurransedyktige priser.

— Vi har oppnådd stort volum, som igjen fører til lavere priser, sier han.

Thailand er kronbladet i Skjørhals' orkidé, og Skjørhals er en av Norges største Thai-kjennere.

— Hvorfor er dette landet blitt så populært blant nordmenn?

— I bunn ligger det faktum at thaiene er fantastisk hyggelige og imøtekommende mennesker.

Dessuten har landet en vakker og særegen natur, fine hoteller og lave priser. Og selvfølgelig: de mest utsøkte strender som tenkes kan, sier gründeren av et av Norges mest lønnsomme reiseselskap.