Slik forklarer valgforsker Frank Aarebrot og retorikkekspert Jens E. Kjeldsen den bratte nedturen til Høyre.

Pilene peker kraftig nedover for Høyre et halvt år før stortingsvalget. Gjennomsnittet for ti landsdekkende partimålinger viser at oppslutningen siden desember i fjor har sunket jevnt og trutt, fra 17,4 til 13,9 prosent i mars.

BT har snakket med 16 av partiets fylkesledere. Alle innrømmer at partiet sliter i motbakke. Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved UiB mener Høyres store problem er for mye sutring og klaging.

– Uansett regjeringen kommer med, er det klaging og sutring fra Høyre, enten det gjelder byrådsleder Monica Mæland som klager over forhold som gjelder Bergen, eller det gjelder på landsbasis. Det er krav om skattelette både i oppgangstider og nedgangstider. Partiet fremstår som et sutreparti, sier Aarebrot.

Fryktretorikk

Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen ved UiB er enig med Aarebrot.

– Ingen liker de som sutrer, eller fremstår som sutrete. Det er ikke nok å angripe andre. Man må også fortelle hva en selv vil. Fryktretorikk kan nok gi en viss bonus i et topartisystem. I et flerpartisystem som vårt, er det lite å hente for et parti som vil bli oppfattet som seriøst.

Kjeldsen mener at ensidig klaging godt kan fungere for et parti som Frp. Men det fungerer dårlig for Høyre som ellers har tradisjon og styrke som å være opptatt av ansvar og kunnskap.

– Det er synd at Børge Brende ikke er i politikken lenger. Han kunne kunsten å angripe folk uten å sutre eller virke sutrete. Kanskje er det ikke tilfeldig at han ikke er i politikken lenger, undres Kjeldsen.

Unge Høyre-leder Henrik Asheim mener partiledelsen må opptre mer fandenivoldsk.

– Kan gå riktig ille

– Målingene er utvilsomt et varsel til Høyre om at det kan gå riktig ille ved valget. For dette er rett og slett begredelig, sier Asheim.

– Høyre må konsentrere seg om egne saker og glemme alt annet før valget, mener Unge Høyre-lederen.

Oslo-partiets leder Michael Tetzschner sier at «ingen i Høyre er tilfreds med dagens situasjon». På spørsmål om hva Høyre bør gjøre for å komme på offensiven, svarer en ordknapp Tetzschner:

– Jeg sitter i sentralstyret. Jeg gir mine råd der og ikke gjennom mediene.

De fleste fylkeslederne BT har snakket med setter sin lit til at finanskrisen blir hovedtema i valgkampen, på bekostning av debatter om hijab og snikislamisering. Professor Frank Aarebrot mener det likevel er oppsiktsvekkende at Høyre mister oppslutning nå, midt under en økonomisk krise.

– Friele åndelig far

– Det må nesten karakteriseres som en prestasjon at Høyre nå taper velgere både til Frp, Venstre og Ap i en tid med finanskrise, sier han.

Oppfatningen deles av valgforskerkollega og professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo. Også Narud påpeker det paradoksale i at Høyre nå lekker velgere til både Frp og Venstre, men også til Ap.

Aarebrot mener velgerne opptrer helt logisk i forhold til de signalene de får fra Høyre.

– Folk som går fra Høyre til Ap er opptatt av stabil styring. De som går til Venstre er opptatt av antiekstremisme og at Frp ikke skal slippe til. Mens de som går til Fremskrittspartiet vil ha mer av Frp sin politikk og da like gjerne velger Frp som Høyre, sier Aarebrot, før han tilføyer:

– Høyre og Erna Solberg fører nå en politikk de er blitt pådyttet av tøvekoppen Herman Friele som åndelig far, om samarbeid med Frp. Det er en politikk verken Solberg eller Per-Kristian Foss egentlig tror på, men som de er blitt presset til å akseptere. Høyre bør børste støv av Kåre Willoch og markere klar front mot Frp, sier Aarebrot.

Ingen lederdebatt nå

Fylkeslederne BT har snakket med savner en tydeligere og mer direkte kommunikasjon med velgerne. Rundspørringen blant fylkeslederne viser også at Erna Solberg fortsatt sitter trygt på Høyre-toppen.

På spørsmål om Solberg bør vurdere sin stilling, selv om hun ikke står på valg på vårens landsmøte, er svaret kontant nei fra de aller fleste fylkeslederne.

Gjennomgangsmelodien er at hele partiorganisasjonen «må løfte i flokk» og at det vil være et «blindspor» å skifte leder et halvt år før stortingsvalget.

Holm,Morten