Spørsmålet blir stilt i Oslo tingrett når rettssaken mot «bløtkakemannen» John Waagaard begynner torsdag 30. november.

Den 24 år gamle odelsgutten og BI-studenten Waagaard ble så provosert over at SV-eren Kristin Halvorsen ble finansminister i regjeringen Stoltenberg i fjor høst, at han kastet ei bløtkake i bakhodet hennes da hun tiltrådte 18. oktober i fjor.

Waagaard har sagt at han ville ha en debatt om finansministeren skulle komme fra et parti med 8-9 prosents oppslutning. Og han mener at ei bløtkake i hodet på Halvorsen langt mer effektivt ville sette i gang en debatt om spørsmålet enn et leserinnlegg i ei avis.

– Jeg mener det er feil at landets finansminister kommer fra et så lite parti. Statsråden burde i stedet ha kommet fra Arbeiderpartiet, sa Waagaard i et intervju i oktober i år.

Loven endret i 2000

I stedet for å få debatt, ble Waagaard tiltalt etter paragraf 99 i Straffeloven med en strafferamme fra 14 dager til 15 års fengsel.

Dette er ikke første gang norske politikere er blitt rammet av bløtkake— og eggkasting. Både Thorbjørn Jagland (Ap) og Carl I. Hagen (Frp) har opplevd å bli enda mer tilgriset av slike hendelser enn Halvorsen.

Hadde bløtkakekastingen skjedd for noen år siden, ville det neppe blitt noen straffesak. Men loven ble endret i 2000. Denne lovendringen gjør at påtalemakten nå kan trekke slike hendelser for retten.

Tidligere var det slik at handlinger som hindrer Regjeringen, Stortinget og Høyesterett kollektivt å utføre sine oppgaver, var straffbare. Endringen i 2000 førte til at det også er ulovlig å hindre enkeltmedlemmer av de nevnte institusjonene å gjøre jobben sin.

Ikke erstatning

Statsadvokat Marit Bakkevik er aktor i saken mot Waagaard. Hun sier at det ikke foreligger erstatningskrav fra Halvorsen for tort og svie.

– Men jeg vil ikke utelukke at det blir lagt fram renseriregning med krav om dekning, sier hun til NTB.

For Waagaard er det ikke bare rettssaken som har fulgt i kjølvannet etter marsipankakekastingen mot SV-eren Halvorsen. Ifølge et intervju i VG sist sommer, angrer han bittert på saken etter at han i etterkant har slitt med depresjoner.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg hvor tøft livet mitt kom til å bli på grunn av dette. Jeg har allerede fått sparken fra jobben som vekter, og har måttet kutte ut BI-studiene, sa Waagaard, som trodde at politiet kom til å se gjennom fingrene med hendelsen.

Han sa også at han aldri før har begått noen kriminell handling, og at han skrev et brev til Halvorsen uten å få noe svar.

– Kakekastingen var aldri personlig ment, sa 24-åringen fra Begnadalen, som har sine partipolitiske sympatier hos Høyre og Fremskrittspartiet.