Dette skriver kulturredaktør Jan Nyberg i Bergens Tidende i en kommentar på kultursidene i dagens avis. Nyberg satt selv i juryen, som lot seg stoppe av påstander fra personer høyt oppe i NRK-systemet.

Jan Nyberg vil overfor BT ikke navngi dem som kontaktet juryen, men sier følgende: — Kildene sitter meget sentralt i NRK. Det var ingen hvem som helst som sådde tvil om Seierstads journalistiske metoder. Derfor måtte vi i juryen ta saken alvorlig. Resultatet ble at ingen fikk Den Store Journalistprisen i 2002, sier Jan Nyberg.

Fikk prisen i år

Frilansjournalisten og forfatteren Åsne Seierstad fikk imidlertid Den Store Journalistprisen i 2003. Da var store deler av juryen byttet ut. Men det overraskende var at juryformannen i 2002, sjefredaktør Thor Viksveen i Norsk Telegrambyrå, var mannen som foreslo Seierstad til prisen året etter han var med på å vrake henne.

— Det kan jeg bekrefte. Jeg kan også bekrefte det Jan Nyberg skriver, at etter så mange innvendinger fra NRK valgte vi ikke å gi henne prisen i 2002, sier Viksveen.

— Men hvorfor endret du plutselig mening? La du ikke lenger vekt på hva de «høyt oppe i NRK-systemet» hadde sagt?

— Jeg har alltid vært tilhenger av at en enstemmig jury skal utnevne vinneren av den prestisjetunge prisen. Vi fikk ikke enstemmighet for en kandidat i 2002, derfor stemte også jeg for at vi ikke skulle gi noen pris det året, sier sjefredaktøren i NTB.

Skjønte det var sladder

Bergens Tidende var i går i kontakt med andre i juryen, og med kilder i NRK. Uten å ville bli navngitt sa de rett ut at det senere ble kjent at påstandene om Åsne Seierstad til juryen bare var ondsinnede rykter fra misunnelige, eldre kolleger. Det skal også Thor Viksveen ha fått vite. Og for å bøte på sin dårlige samvittighet fra 2002 foreslo han henne for den nye juryen i 2003, der TV 2-sjefen Kåre Valebrokk var juryformann.

— Kan du bekrefte dette, Viksveen?

— Jeg vil ikke kommentere hva som var årsaken til at jeg foreslo henne igjen. Det var meg som la henne frem som kandidat i 2002. Da fikk jeg ikke flertall. Så foreslo jeg henne igjen, sier han.

De åpne rom

— Hvorfor avslører du det som skjedde på juryrommet, Jan Nyberg?

— Det prinsipielle standpunktet mitt er at pressen snakker om offentlighet hele tiden. Det minste vi da kan gjøre er å praktisere det selv.

— Men er du ikke egentlig med på å ærekrenke Åsne Seierstad nå? Du bringer tross alt videre ondsinnede rykter om hennes person i din kommentar?

— Jeg prøver å lufte ut noen lukkede rom. Min kommentar er verken et angrep på Åsne Seierstad eller juryene i 2002 og 2003. Det jeg sier er at metodene hennes har vært diskutert fra dag en. Jeg lufter ut en diskusjon som jeg kjenner til minste detalj. Og mer enn noen gang er Seierstads metoder nå interessant både nasjonalt og internasjonalt, sier Jan Nyberg.

SEIERSTAD: Åsne Seierstad ble offer for bakvaskelser høyt oppe i systemet i NRK. Dermed våget ikke juryen å gi henne Den Store Journalistprisen i 2002.
FOTO: SCANPIX