I Hordaland leder Markus foran Andreas, Martin og Mathias, med Kristian på femteplass. Hos jentene er det Silje som er mest populær, fulgt av Sara, Maria, Julie, Malin og Amalie, forteller Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå til Bergens Tidende.

Overraskelser

I Sogn og Fjordane er det noen overraskelser. Her ligger Eirik på topp, fulgt av Andreas, Sander og først på fjerdeplass kommer Markus sammen med Marius, Christoffer og Daniel. For pikene er det Amalie som holder førsteplassen, deretter kommer Maria, Martine og Anna på tredje, og Thea, Sofie og Sara sammen på femteplass.

Både Julie og Markus/Marcus er navn som var en del brukt for over hundre år siden. Så gikk begge av bruk. Fra 1960 begynte de å klatre jevnt og trutt. Julie nådde toppen i 1996, men fikk så et tilbakeslag for deretter å komme igjen i år, forteller Jørgen Ouren.

Stabile guttenavn

Stabiliteten blant guttenavnene er nesten dramatisk på landsbasis. Kristian og Martin følger etter Markus, som i fjor og året før. Vi må ned til Marius på 10. plass (opp fire) for å finne et navn som har beveget seg mer enn en plass. Lenger ned fortsetter Emil oppover. «Bærum-navnene» Oskar, Jakob, Philip og Herman klatrer stadig i hele landet. Elias som var nesten borte fra 1940 til 1980 er nå oppe på 29. plass, frem åtte.

Størst tilbakegang blant guttene siste året har Simen og Kim. På litt lengre sikt Stian og Espen. Noen navn å se opp for er August (hvor for øvrig 22 prosent er født i august), Gabriel, Isak/Isac (44. plass, dobbelt så mange som for fire år siden), Oliver (137 barn i 2001 mot 21 i 1992) og Kasper, Jesper og Jonathan.

Mer bevegelse i jentenavnene

Julie er tilbake som mest brukte jentenavn i Norge etter å ha vært helt nede på 9. plass i 1998. Ida er på annen plass for tredje året på rad og har vært blant de tre mest brukte siden 1985. Sara fortsetter oppover og ligger nå som nummer tre.

Fjorårets navn, Emilie, er nå over sin største glansperiode og falt til 5. plass. Maria er opp fra 12. til 6. plass. Hanna kom sterkt tilbake. Etter et fall på åtte plasser i 2000 gikk hun frem 13 plasser til 10.

Årets klatrenavn er nok Hedda. Før 1960 var det bare kjent fra litteraturen. Så startet veksten langsomt fra 1985 og skjøt så fart. En liten pust i 1999 og 2000, før nytt hopp på 14 plasser til 20. plass i 2001.

Mindre populær

Victoria og Ingrid er navn som sliter med å holde populariteten. Lenger ned på listene finner vi Aurora, Ronja og Selma som er i fin fremgang, og er navn som kanskje kommer på topplisten om noen år.

Den videre listen i Hordaland for guttene er: Daniel, Marius, Kristoffer, Henrik, Sander, Jonas, Thomas, Eirik, Fredrik, Alexander, Tobias, Sondre, Mats, Magnus og Joakim. Jenter: Sofie, Vilde, Thea, Marte, Ida, Ingrid, Emma, Kristine, Karoline, Emilie, Frida, Anna, Helene og Andrea. Sogn og Fjordane, gutter: Nikolai, Kristian, Sivert, Stian, Mathias, Martin, Anders, Alexander, Adrian, Thomas, Sondre, Magnus og Lars. Piker: Elise, Andrea, Julie, Hedda, Andrine, Ingrid, Emilie, Stine, Nora, Mathilde, Mari, Hanna og Frida.