Bankenes Betalingssentral (BBS) har registrert en omsetningsøkning på 10 prosent sammenlignet med fjoråret.

— Økningen på 10 prosent gjelder både antall transaksjoner og omsetning. De følges gjerne ad, sier informasjonssjef Sigbjørn Larsen i BBS.

Den foreløpige toppen kom tirsdag 22. desember med 5,6 millioner korttransaksjoner i Norge. Omsetningen på denne ene dagen var på 2,9 milliarder kroner. Gjennomsnittet per kjøp var på 519 kroner.

Dagen før lille julaften i fjor var antall korttransaksjoner 5,3 millioner.

Merkedag

— I BBS hadde vi dessuten en merkedag 21. desember. I selskapets 37-årige historie passerte vi for første gang i løpet av et år 1 milliard korttransaksjoner i Norge, sier Larsen til NTB.

Tall som Kvarud Analyse har samlet inn for hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH), er imidlertid noe mer beskjedne enn dem fra BBS.

Tallene fra 150 av landets kjøpesentre i desembers tre første uker viser en omsetningsøkning på 1,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Omsetningen i uke 51 var 30 prosent høyere enn i uken før. En femdel av desemberhandelen skjer de fem siste dagene før jul.

HSH anslår at julehandelen er på mer enn 12 milliarder kroner i år.

Flest menn

En undersøkelse TNS Gallup har foretatt for Steen & Strøm, viser at 18 prosent av alle nordmenn ikke var ferdige med julehandelen da undersøkelsen ble gjennomført tirsdag kveld.

-De siste dagene før jul er naturligvis handelsstandens mest hektiske periode gjennom året. Handelsmønsteret gjentar seg i år også. Hver femte nordmann vil handle julegaver helt fram til ribben står i ovnen. Tradisjonen tro vil vi finne flest menn i butikkene onsdag og på selve julaften, sier markedsdirektør i Steen & Strøm, Karl Fredrik Lund.

Dyrere rett før jul

24 prosent av alle menn var ennå ikke kommet i mål med gavehandlingen to dager før jul. Kvinnene er flinkere, her er prosenttallet 14.

Samtidig hadde 14 prosent av mennene ikke engang begynt på juleshoppingen, to dager før jul. Tilsvarende hadde kun to prosent av alle kvinner ikke startet julehandelen.

De som er sent ute med gavene, viser seg dessuten å være mer gavmilde enn dem som er ute i god tid. Gjennomsnittstransaksjonen gikk opp med omtrent en hundrelapp til nesten 500 kroner per transaksjon mandag 21. desember, sammenlignet med forrige uke.