LENA VERMEDAL

— Det var den fineste julegave vi kunne få, sier Leif Rødder. Han er stefar til russiske Olesya Klega (16) som Bergens Tidende omtalte for en måned siden.

I ett år har han kjempet for at stedatteren skal få oppholdstillatelse i Norge. UDI har stått på sitt og ville sende jenten tilbake til en uviss tilværelse i Russland. Årsak var at søknaden var poststemplet i Norge og ikke i Russland.

- Urimelig praksis

Tirsdag kom meldingen om at kommunalminister Erna Solberg vil se på regelverket slik at særkullsbarn kan søke om oppholdstillatelse fra Norge.

Barn som bare har en forelder i Norge har etter dagens regelverk ikke lov til å søke om familiegjenforening med moren eller faren mens de er i Norge. Slik søknad skal skje fra hjemlandet og behandlingen kan ta opptil seks måneder.

Mødrene har bare lov til å forlate Norge i 70 dager. Dermed ville barna blitt overlatt til seg selv.

— Denne praksisen kan slå urimelig ut, særlig dersom barnet ikke har andre omsorgspersoner i hjemlandet, sa kommunalminister Erna Solberg i en pressemelding i går.

— Regjeringen så heldigvis at dette var gått for langt. Nå bør man rydde opp i regelverket og i kulturen i UDI. Det går an å bruke litt vett. Det er mennesker de har å gjøre med, sier Rødder.

Han mener informasjonen som gis ved ambassader og konsulater bør bedres.

— Når så mange som 200 er kommet i denne situasjonen, sier det noe om mangelfull informasjon fra myndighetenes side.

Stor lettelse på Stord

På Stord var også gleden stor i går. Russiske Andrei Pavlov (15) og moren Maria Tyse har hatt en tung høst siden det ble kjent at den unge gutten ville bli sendt tilbake til Murmansk uten at moren kunne bli med.

— Det har vært ganske tøft for oss. Dette var den fineste melding vi kunne få nå før jul, sier stefar Kjell Arne Tyse.

Familien på tre har opplevd stor støtte i lokalsamfunnet fra både medelever, arbeidskolleger og lokalpolitikere.

Nå får både Olesya og Andrei et pusterom. Kommunalministeren lover at de kan få oppholde seg i landet inntil videre mens regelverket vurderes. Både Utlendingsnemnda og UDI er instruert om ikke å fatte vedtak i søknader fra særkullsbarn inntil regelverket blir avklart.