– Vi avslutter sultestreiken, men fortsetter vår kamp for våre rettigheter, sier Zahir Athari, talsmannen for de sultestreikende, til NTB.

– Ser dere på dette som en seier?

– Ja. Dette er en seier for både oss og regjeringen, sier talsmannen.

Tolker regjeringen

Athar leste ved 22.30-tiden tirsdag kveld opp en erklæring som markerte slutten på sultestreiken, til stor jubel fra de fremmøtte.

Det er afghanernes tolkning av tre avklaringer regjeringen kom med mandag som er grunnen til at aksjonen avblåses.

For det første skal alle afghanske flyktninger få juridisk hjelp til en revurdering av avslagene på sine asylsøknader. Videre lover regjeringen å følge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sine anbefalinger om retur til Afghanistan og at ingen vil bli sendt til Kabul uten at UNHCR mener det er trygt.

– Vi mener disse rettighetene også må gjelde for flyktninger som er i ferd med å bli deportert, og vi forventer at de ikke blir sendt før denne prosessen er i gang, sa Athari.

Møte om 90 dager

Han gjorde det klart at afghanerne forventer ytterligere avklaringer fra regjeringen om konsekvensene av mandagens utspill.

– Innen 90 dager vil vi ha et møte mellom de politiske myndighetene, representanter for det sivile samfunnet og de afghanske flyktningene, for en kritisk gjennomgang av mandagens politiske utspill og tilstanden for de afghanske flyktningene i Norge, sa Athari.