— En seier for Norge, sa statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) på en pressekonferanse i Oslo klokken 11.15.

- Betyr mye

— Det viser at det nytter med dialog, og at Samarbeidsregjeringen, som fra første stund tok opp kampen med utslippene fra Sellafield som en prioritert sak, nå har lyktes i sin strategi, fortsatte han.

— Det viktigste ved dette er at vi får slutt på radioaktive utslipp som sikrer renheten i vårt felles matfat i årene framover. Det betyr mye for Norge som kystnasjon, sa Bondevik.

Bellona-jubel

Ifølge Bellona bekrefter det britiske miljødirektoratet, Environment Agency, avgjørelsen i et brev til norske myndigheter. I miljøstiftelsens lokaler i Oslo stod jubelen i taket i dag tidlig da de fikk vite om at avgjørelsen om permanent utslippsstans nå er tatt.

— Vi har atter en gang vist at det nytter å slåss, sier han til bt.no.

Og videre:

— Dette er en seier for det folkelige engasjementet, for det faglige arbeidet Bellona har gjort og ikke minst innsatsen til miljøvernminister Børge Brende og andre norske politikere.

Storbritannia har siden i fjor sommer gjennomført en midlertidig stans i utslippene av technetium-99, mens en ny rensemetode har vært utprøvd.

— Resultatene viser en rensegrad på nesten 98 prosent, sier Hauge.

Miljøvernminister Børge Brende har lagt et voldsomt press på britene for å få stanset utslippene, og tidligere truet med rettssak hvis ikke tømmingen av det radioaktive avfallet i havet opphørte.

ATOM-VERSTING: Sellafield har vært Europas største atomforurenser.
ARKIVFOTO: REUTERS