Den 55 år gamle mannen ble pågrepet og fengslet åtte dager etter at Kristin Juel Johannessen ble funnet drept den 5. august 1999. Han satt 11 uker i varetekt siktet for drapet på den 12 år gamle jenta. Den 1. mars i fjor frafalt politiet drapssiktelsen mot mannen.

I mai i fjor fremmet 55-åringen ved sin advokat Jonny Sveen erstatningskrav begrenset oppad til 1,5 millioner kroner. I tillegg til erstatningen på 700.000 kroner for ikke-økonomisk skade er 55-åringen også tilkjent 21.497 kroner for erstatning av økonomisk tap.

— Vi er godt fornøyd. Det var en avgjørelse som varmet, sier Sveen til NTB.

— For høyt beløp Prosessfullmektig for saksøkte, Hans W. Hygen, mener erstatningsbeløpet var altfor høyt.

— Det at saksøker fikk erstatning og oppreisning, er ikke overraskende. Men vi mener beløpet er svært høyt. Det er jo en spore til at en høyere rettsinstans bør se på dette, mener politiinspektør Hygen i Larvik politidistrikt.

Han sier til NTB at politiet vil bestemme seg for om de vil påkjære kjennelsen til lagmannsretten i løpet av 14 dager.

Advokat Sveen frykter imidlertid ikke at lagmannsretten vil endre erstatningsbeløpet.

— Jeg er ikke redd for at lagmannsretten ikke vil gi det samme beløpet. Kjennelsen fra forhørsretten er vel begrunnet, mener 55-åringens advokat Sveen.

Drømmer om garasje Den 55 år gamle mannen, som er psykisk utviklingshemmet, mener blant annet at siktelsen og politiets uttalelser var grunnen til at kona gikk fra ham etter 25 års ekteskap.

— Han er tilbakestående og svært sårbar og det har vært svært slitsomt for ham. For hans del håper jeg kjennelsen ikke blir påkjært, sier Sveen.

Selv er klienten hans veldig glad for at han er tilkjent erstatning. En del av pengene 55-åringen får i erstatning må Sveens klient bruke til å betale ut kona for huset de bodde i.

— Jeg kommer fra klienten min nå og han er veldig, veldig fornøyd. Det betyr at han kan fortsette å bo der han har bodd. Han snakker allerede om hva han skal bruke pengene til, blant annet en ny garasje til mopeden. En hjelpeverge bistår 55-åringen med å ta vare på pengene, sier Sveen.

— Mistet livsgleden Både saksøker og saksøkte enige om at 55-åringen urettmessig var siktet for drapet på Juel Johannessen. Han var siktet for drapet i seks måneder og satt varetektsfengslet i tre av disse. Ved fastsetting av ikke-økonomisk skade fant retten at det må ha vært en betydelig belastning for saksøker å bli varetektsfengslet, siktet for drapet på en 12 år gammel jente.

Retten skriver også i sin begrunnelse for å tilkjenne 55-åringen 700.000 i erstatning, at den legger til grunn at den psykisk utviklingshemmede mannen tidligere var en «tillitsfull, glad og åpen sjel, som gjerne tok kontakt med sine medmennesker. Etter siktelsen/varetektsfengslingen har han blitt nesten menneskesky, og han har mistet mye av livsgleden, og det legges til grunn at det nok vil ta får før han kan bli sitt gamle jeg.»

NTB