— Dette er strålende. Strålende!! Det var gøy. Søren Wiig, tillitsvalgt i Norges Juristforbund ved Universitetet i Bergen, fikk nyheten da Bergens Tidende ringte i går ettermiddag.

— Dette er veldig bra for det juridiske fagmiljøet.

Wiig sier avgjørelsen er en vitaminsprøyte. Arbeidet med å lage eget valgfag i konkurranserett er nesten i mål.

— Hvis alle får ut fingrene, kan det være på plass allerede i høst, håper Wiig.

Både Universitetet og NHH varsler at de vil skreddersy kurs for jurister og økonomer ý med tanke på jobb i Konkurransetilsynet. Rektor flyttet selv

Utdanningstopper, politikere og representanter for byens næringsliv jubler over avgjørelsen. Rektor Kirsti Koch Christensen ved Universitetet i Bergen sier universitetet har et sterkt miljø på konkurranserett. Hun stiller seg helt uforstående til frykten for et svekket tilsyn med adresse Bergen.

— Vi har veldig mange gode juridiske kandidater. Både for konkurransetilsynet og de rettsfaglige miljøer i Bergen er dette en utmerket løsning.

— Hva vil du si til de arge motstanderne av flytting?

— Noen oppfatter det visst som en menneskerett å utdanne seg og ta jobb på det sentrale østland. Som østlending flyttet jeg i godt voksen alder til Bergen ý med all min arbeidserfaring fra Oslo. Dette er en by og en region som jeg kan anbefale på det varmeste.

Vil tilby etterutdanning

Tidligere konkurransedirektør, professor Einar Hope ved NHH, sier det nå blir en oppgave for miljøene i Bergen å vise seg tilliten verdig.

— Forutsetningene ligger til rette for å bygge opp et slagkraftig og sterkt tilsyn, mener Hope, som uttaler seg på forutsetning av at Stortinget formelt sier ja.

NHH har i dag landets fremste miljøer innen økonomisk konkurranseanalyse og konkurransepolitikk.

— NHH er meget innstilt på å videreutvikle kompetansen som trengs, og lage tilbud til etterutdanning, sier han.

Sentrum - eller sjøutsikt?

En svært fornøyd byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen sier kommunen har fått mange henvendelser fra potensielle utleiere.

— Tilsynet kan nesten velge hvor de vil være. Private eiendomsbesittere har gitt tilbud om lokaler i sentrum, ved havnen og på Kokstad/Sandsli, røper byrådslederen, og karakteriserer avgjørelsen som «en milepæl for Bergen».

— Dette betyr mange arbeidsplasser for akademikere. Nå gjenstår det å se hvor mange som ønsker å flytte med, vi ønsker folk velkommen.

Helge Dyrnes i Bergen Næringsråd mener flyttingen er av stor symbolsk betydning, og vil være en motvekt til den såkalte hjerneflukten fra Bergen.

— Kompetansen til konkurransetilsynet vil også kunne gi knoppskyting i næringslivet, mener han.