Denne uken samles nesten 500 journalister fra 86 ulike land på Lillehammer til en fire dager lang konferanse om undersøkende og gravende journalistikk – GIJC 2008 (Global Investigative Journalism Conference). .

– Her på Lillehammer samles journalister som har blitt skutt, skutt på, truet, fengslet og torturert, kolleger som har vært mål for leiemordere, og en av dere har til og med opplevd å få utstedt en fatwa mot seg, sa konferanseleder Jan Gunnar Furuly i sin åpningstale.

Visumtrøbbel

Betegnende nok for tematikken på konferansen måtte arrangørene utsette åpningsseansen. Den somaliske Al Jazeera fotografen Sami al-Hajj (39) skulle for første gang fortelle sin historie om seks år internering ved Guantanamobasen. Al-Haji nådde ikke Lillehammer i tide fordi Schengen-reglene forhindret mellomlanding på vei til Norge der al-Hajj har gyldig innreisevisum.

I stedet var det et bekymret panel som satte åpningstonen for konferansen ved se på hvordan tiltak etter 11. september har forverret handlingsrommet for en fri og uavhengig presse.

Mytisk al-Qaida

Tilbakeslagene er mange og ulike. Russiske Andrej Soldatov som har kartlagt tjenestemenn i det russiske sikkerhetspolitiet FSB, forteller om hvordan russiske myndigheter nå kan terrorstemple motstanderne av egen krigføring i Tsjetsjenia, uten at omverdenen stiller spørsmål. Katastrofer som gisselaksjonen i Beslan blir framstilt og referert i russiske media som seire i kampen mot terrorisme.

– Man skulle tro at anslagene mot USA skulle føre til økt interesse for Al Quaida i russisk offentlighet. Men nei. Ikke en eneste bok om Al Quaida er utgitt. Isteden framstår den som en mytisk organisasjon oppfunnet av vestlig etterretning. Etter terroranslag i Russland rapporteres det alltid om tegn på innblanding fra vestlig etterretning, forteller Soldatov.

Terrorfrykt benyttes, ifølge Soldatov, stadig oftere som begrunnelse for lover som nekter, siler eller begrenser journalisters adgang til konfliktområder i Russland.

Forsterket løgner

Amerikanske Charles Lewis har undersøkt offisielle uttalelser om nasjonal sikkerhet etter 11. september 2001 og avdekket 935 løgner som ble kraftig opptrappet i argumentasjonen for å starte krigen i Afghanistan i 2003. Når disse uttalelsene ukritisk refereres og gjentas gang på gang i amerikanske media, forsterkes effekten av løgnen.

– Hvis journalistene hadde gjort jobben sin, ville vi da vært spart for den forferdelige krigen i Irak. Jeg kjenner ikke svaret på det spørsmålet, men det er god grunn til å spørre, sier Charles Lewis.

Han viste til følgende sitat fra en anonym regjeringstalsmann som oppsummerer de siste «marerittaktige» årene i amerikansk journalistikk.

«Dere journalister lever i et realitetsbasert samfunn. Men det er ikke slik verden fungerer lengre. Når vi handler, skaper vi vår egen virkelighet. Vi er historiens skuespillere og alle dere journalister står igjen som tilskuere til det vi gjør», uttalte talsmannen fra Det hvite hus.