To båter lette tirsdag formiddag etter forparten, som i løpet av natten skal ha drevet 11 sjømil mot nordøst.

Den delen av skipet som står igjen på skjæret utenfor Grøtøya i Karlsøy kommune i Troms er 70 meter lang. Skipet brakk 15 meter foran overbygget.

Operasjonsleder Alf Johan Juul i bergingsselskapet Taubåtkompaniet opplyser til NRK at det er de fire fremste lasteseksjonene som er i drift. Forparten har drevet fra land og kan være en fare for skipstrafikken.

— Seksjonen er tømt for olje, og det er liten forurensningsfare. Det kan bli litt oljefilm, men ingen stor forurensning. Når vi når frem til den flytende seksjonen, vil vi undersøke stabiliteten og se om det er mulig å taue den inn mot land, sier Juul.

Det var fiskere som tirsdag morgen oppdaget at «John R» var brukket i to. Akterparten har snudd seg 90 grader i forhold til den opprinnelige posisjonen, og skal ligge på dypere vann.

Det er ikke spesielt dårlig vær i området, men det var kraftig vind tidligere i nyttårshelga. Bølgehøyden i området har vært 6-7 meter.

Bergingsselskapet som har fått i oppdrag å taue bort havaristen sa tirsdag at de tvilte på om det var mulig. Nå blir det uansett en helt annen operasjon å fjerne havaristen.