Det opplyser Carl I. Hagen til NRK.

Øygardstrilen hadde fire perioder bak seg på Løvebakken, men debuterte i dette tøffe miljøet i en livsfase da de aller fleste gir seg. Hele tiden boltret han seg med sosial— og helsepolitikk og ledet sosialkomiteen med fast hånd.

Alvheim var aktiv til det siste. Han takket av som politiker ved Frps valgvake i høst, men stjal likevel oppmerksomheten med sine utspill mot Høyre. Et par uker senere kom boken om Alvheims liv.

— Han har vært syk en stund, og det oppstod komplikasjoner. Han brukte mye av sine siste krefter i Stortinget. Det var umulig for oss å få ham til å trappe ned. Han stod på til det siste, sier Carl I. Hagen til TV 2 Nettavisen.

Tidligere i dag leste han minneord over Alvheim på Frps gruppemøte i Stortinget.

Det følgende er basert på en artikkel BTs Olav Garvik skrev om Alvheim i forbindelse med politikerens 75-årsdag tidligere i år:

Alvheim var utdannet diakon og sykepleier. Før han ble sykehusdirektør på Notodden gikk han gradene fra pleier til økonomisjef og administrasjonssjef, i tillegg til at han som fylkespolitiker i Telemark var borti de fleste sider ved helsepolitikken i det vidstrakte fylket.

Mannen fra Øygarden hadde også bred internasjonal erfaring som helsearbeider. Han har møtt lidende og døende i både Afrika, Midtøsten og i Det fjerne østen.

Alvheim var kjent som en hissig og tindrende klar debattant:

«Dette er skandale, fullstendig uakseptabelt, helt meningsløst, aldeles hårreisende, grotesk å se på!»

«Jeg er nådeløs mot motstandere. Det har vært mitt varemerke,» sa han åpenhjertig i forbindelse med sin 75-årsdag.

Alvheim gikk en lang vei før han ved et tilfelle havnet i Frp. Han kunne like gjerne ha endt i Arbeiderpartiet, etter at han følte seg sviktet og forrådt av KrF hjemme på Notodden. Etter mange års tjeneste i lokalpolitikken opplevde han et samlivsbrudd der han i tillegg fikk KrFs vrede over seg. Det var en hard og uforståelig tilleggsbelastning som han i flere intervjuer har fortalt om.

Han var en av de relativt få som Carl I. Hagen hadde full tillit til, ikke bare fordi han er avhengig av ham. Alvheim har støttet ham i tykt og tynt - lenge før han ble nestformann i partiet. Men de var ulike både som typer og politikere. Mens Hagen er strategen som følger nøye med hvor vinden blåser, hadde øygardsmannen aldri for vane å gå på akkord med egen overbevisning.

HÅVARD BJELLAND