ANN CHRISTIANSEN

— Vi er i sjokk. Dette er veldig følsomt for oss, sier menighetens nye rabbiner Joav Melchior.

Den jødiske menigheten vil kontakte eksperter for å se hvordan man kan sikre seg bedre på mer permanent basis. Blant tiltak som diskuteres, er å stenge gaten synagogen ligger i - Bergstien - og å sette opp et gjerde i bakkant.

- Trenger stabilitet

Det er første gang det er skutt mot den 86 år gamle synagogen. Forstander Anne Sender sier at synagogen nå trenger en stabilitet i sikkerhetstiltakene. Menigheten vil ha samfunnet med på å betale regningen for sikkerhetstiltakene.

— Vi er norske borgere, vi må ha beskyttelse - det kan ikke være vårt ansvar alene. Vi ønsker å få mer midler så vi slipper å ramle fra den ene situasjonen til det andre.

— Frykter dere en opptrapping?

— Ja. Det er naivt å tro at terrorisme, anslag mot jødiske mål, ikke kommer hit. Samtidig må vi ikke være hysteriske, vi vil ikke la oss skremme.

Ingen mistenkte

Politiet hadde i går ettermiddag ingen mistenkte og ingen teori om motivet. Flere naboer skal ha sett en person løpe fra stedet, det er også observert en liten rød bil kjøre vekk. Hvis disse observasjonene har en sammenheng, er det sannsynlig at flere personer er involvert, ifølge politioverbetjent Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet. Saken etterforskes bredt, også PST deltar.

Sikkerheten ved synagogen vurderes nå fortløpende, men Abrahamsen vil ikke gå i detalj om tiltak.

Alarmerende

Israels ambassadør, Miryam Shomrat, opplever skytingen alarmerende, spesielt på bakgrunn av den siste tidens hærverk mot både den jødiske kirkegården og synagogen.

— Dette er terror, det er terrorisering av det jødiske samfunn i Oslo, sier hun - og appellerer til norske politikere.

— Vi vet ikke hvem det er, om det er nordmenn eller utlendinger. Men det faktum at det er en opptrapping og at det foregår i Oslo, må tas veldig alvorlig av det politiske samfunn.

SOS Rasisme har med stor avsky registrert at den jødiske Synagogen i Oslo på nytt er angrepet. - Vi oppfatter dette som et nytt angrep på retten de norske jødene har til å leve i fred i Norge, sier SOS Rasisme i en pressemelding.

Aftenposten/Bergens Tidende

Fakta

  • Like før klokken 02.30 natt til søndag ble det skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. Ingen ble skadd i skyteepisoden.
  • Ifølge politiet ble det avfyrt mer enn ti skudd mot synagogen. Ting tyder på at det ble brukt automatvåpen.
  • I november 2005 ble menigheten advart om et mulig terrorangrep mot synagogen.
  • I juli ble den jødiske kirkegården utsatt for hærverk.
  • Samme helg gjorde en mann fra seg på trappen til synagogen, for etterpå å kaste stein mot vinduet.