Det var rapporten fra juristene i BA-HR som fredag kveld tvang Hydros styre til på ny å vurdere sin bastante oppfatning av hva som er korrekt håndtering av selskapets opsjonsordning.

Samtidig ble næringsminister Dag Terje Andersen konfrontert med den muligheten at han må tvinge Hydrostyret til en retrett gjennom å be om ekstraordinær generalforsamling for å behandle opsjonssaken der.

I tillegg opplyste Dagens Næringsliv lørdag at flere av de 35 lederne i Hydro som skal dele 210 millioner kroner, allerede har engasjert advokater for å ivareta sine økonomiske interesser.

Andre aksjonærer

Folketrygdfondets vurdering av opsjonsoppgjøret er ikke avsluttet, men Storebrands gjennomgang har konkludert med at opsjonsgevinsten burde blitt delt ut over fem år og under forutsetning av at man fortsatt jobbet i selskapet.

I likhet med BA-HR mener Storebrand at opsjonshaverne ikke skal få hele beløpet nå.

I finansmiljøene for øvrig heller de fleste til at Hydros oppgjørsform er den mest korrekte, men det faktum at den juridiske tvilen er til stede har gjort saken politisk tung for regjeringen.

Enda verre blir det hvis tallene som Dagens Næringsliv oppgir lørdag er korrekte.

Hvis Hydro i november i fjor da regjeringens eierskapsmelding forelå, hadde valgt å avslutte opsjonsordningen omgående ville utbetalingen blitt 70 millioner kroner i stedet for 210 millioner, hevder DN. Konsernsjef Eivind Reitens andel ville da ha gått ned fra 28 til ni millioner kroner.

I stedet valgte styret å vente til fusjonen med Statoil var avklart og Hydros aksjekurs var steget med 70 prosent.

Ligger lavt

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) sier til NTB at han mener Hydros styre bør gå en ny runde med seg selv.

Foss kritiserer næringsminister Dag Terje Andersen (AP) for å ha sovet i timen, men han er ikke spesielt høyrøstet i sin kritikk.

Årsaken er trolig at Foss mener saken er alvorlig for Hydros internasjonale omdømme.

Også på andre områder kan opsjonsskandalen få betydning. Leder i Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, sier til NTB at hele saken bør få regjeringen til å vurdere om Eivind Reiten er rette mann å sette som styreleder i det nye gigantselskapet Statoil/Hydro.

Til Klassekampen sier leder i Oljearbeidernes fagorganisasjon, Safe, Terje Nustad at han ikke forstår at staten kan sette en mann som Reiten inn i lederrollen i den nye olje og gassgiganten.

– Reiten tar ikke ansvar for fellesskapet, sier Nustad.