Det viser en ny undersøkelse som det globale bemanningsselskapet Kelly Services har utført.

Nær to av tre nordmenn er villige til å skifte by, og hele 55 prosent kan flytte til utlandet om muligheten byr seg. En av fire har allerede byttet by, og Ola er mer mobil enn Kari.

Vil ikke kjøre langt

Nordmenn er for øvrig blant de mest kresne når det gjelder reisetid til jobb; av undersøkelsens 33 land deler vi 26. plass med Russland og Ukraina, hvor hele 91 % av oss nordmenn svarer at vi ikke er villige til å bruke mer enn maksimalt 60 minutter for å komme oss på jobb.

Fleksible og globale

Kelly Services administrerende direktør for Nord og ØstEuropa, Stig Lauvsland, er ikke overrasket over resultatene, spesielt med hensyn til hvor fleksible folk har blitt:

Norske arbeidstakere har spisskompetanse innenfor flere fagfelt som lett lar seg overføre til andre land, sier Lauvsland. Eksempel på dette er bank og finans, IT, ingeniørtjenester samt forskning og utvikling.

Akkurat som informasjon og kapital er blitt et globalt fenomen, kan vi si det samme om mennesker; det blir mer og mer vanlig at et av kravene for å lykkes karrieremessig inkluderer å forflytte seg til andre arbeidsmarkeder, sier Lauvsland.

Familie det største hinderet

Da deltagerne i undersøkelsen ble spurt om å rangere faktorer som hindrer dem å flytte til et annet land, var den overveldende faktoren familie (61 %), etterfulgt av skolemuligheter for barna (26 %), språkbarrierer (19 %), eierskapsspørsmål rundt nåværende og ny bolig (13 %), pensjonsordninger (10 %) og skattemessige utfordringer (8 %).

Ifølge undersøkelsen viser det seg at språkbarrierer plager japanere mest og nordmenn minst.

Unge menn flyttbare

De som var mest villige til å jobbe i andre land befant seg i aldersgruppen opp til 34 år, uten for mange forpliktelser som binder dem til der de er nå. Majoriteten her bestod for øvrig av menn.

Fleksibiliteten som arbeidstakere viser og villigheten til å flytte på seg, er et godt tegn for arbeidsgivere, sier Lauvsland. Men arbeidstakere har sitt å tjene.

For mange arbeidstakere gir et utenlandsopphold muligheten til å utvikle seg profesjonelt så vel som en spennende forandring i kultur og livsstil, sier han.

Ville du flyttet til utlandet for drømmejobben? Hvorfor? Bruk kommentarfeltet under.

EN FORDEL: - I markeder som opplever plutselige fall i bemanning og kompetanse, er det en fordel for arbeidsgivere å rekruttere fra et internasjonalt arbeidsmarked, sier Stig Lauvsand i Kelly Services.
Kelly Services.