Utnevnelsen skjedde på ekstraordinært statsråd i formiddag.

Der fikk førstekandidat for Hordaland Ap, Per Rune Henriksen, avskjed i nåde som statssekretær for olje— og energiminister Ola Borten Moe. Henriksen går tilbake til Stortinget. Dermed blir hans vara, Jette Christensen, sendt hjem til Bergen.

NY STATSSEKRETÆR: Trygve Svensson fra Bergen.
PRIVAT

Den største overraskelsen er at stipendiat Trygve Svensson (34) går inn i regjeringsapparatet så kort tid før et valg. Han blir Trond Giskes nærmeste medarbeider i Nærings— og handelsdepartementet.

Umiddelbart skifte

— Jeg står og pakker kontoret, for i det øyeblikket Per Rune Henriksen gikk av som statssekretær, tiltrådte han som stortingsrepresentant. Så jeg regner med å se ham her hvert øyeblikk.

- Det kom brått, dette?

— Ja, men jeg må få takke for at jeg har fått tillit til å slåss for Hordaland og for sosialdemokratiet i disse to og et halvt årene jeg har sittet på Stortinget. Nå skal jeg drive valgkamp, vi skal vinne valget, og jeg regner med å være tilbake på Stortinget i høst.

Det han hun trygt legge til grunn, for Jette Christensen har annenplassen på Hordaland Ap sin stortingsliste.

Per Rune Henriksen blir ikke erstattet av en Ap-mann i Ola Bortens Moes departement. Denne hjemmelen flyttes over til Trond Giske i Næringsdepartementet.

Én ut, én inn

Og her flytter en annen bergenser inn, Trygve Svensson.

I dag er han doktorgradsstipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han har tidligere jobbet som rådgiver i Geelmuyden Kiese, og for noen år siden var Svensson aktiv SV-politiker i Bergen, deriblant med vervet som nestleder i Bergen SV. Tidligere har han også vært politisk rådgiver i Aps stortingsgruppe.

Nå tar han steget opp i regjeringsapparatet, som statssekretær.

- Dette skiftet kom brått for deg også, Per Rune Henriksen?

— Ikke for meg, det har vært planlagt lenge. Jeg har bedt om å få gå av fra i dag. Nå drar det seg mot valgkamp, og som førstekandidat kan jeg ikke bare være «en stassekretær i oljedepartementet». Jeg må ha en bredere plassform. Derfor går jeg tilbake til Stortinget.

Ett døgn

For den nye statssekretæren gikk det unektelig raskere.

— Jeg ble oppringt av Trond Giske i går, sier Trygve Svensson Han trengte noen timers betenkning før han ringte tilbake og takket ja.

— Så da er det bare å hive seg på et fly, jeg skal tiltre stillingen i Næringsdepartementet i morgen tidlig.

- Hvor lenge har du vært medlem i Arbeiderpartiet?

— Det er riktig at jeg har en fortid i SV. Jeg var SV'er fra 2005 til 2007. I disse årene fant jeg ut at jeg nok var sosialdemokrat. Så siden 2007 har jeg vært Ap'er.

— Og nå gleder jeg meg til å drive valgkamp for næringslivet på hele Vestlandet. Dette blir jo tidenes mest spennende poiitiske sommer, sier Svensson.

— Og tidsmessig passet det fint. Fredag hadde jeg min siste forelesning for studentene i dette semesteret, så nå er jeg klar for poltikk igjen.

Trygve Svensson har både jobbet i Arbeiderpartiet og i konsulentbransen under tidligere opphold i Oslo.