Politiet frykter sammenstøt mellom nazister og anti-rasister når rettssaken etter Holmlia-drapet starter.

Joe Erling Jahr (20), Ole Nicolai Kvisler (22) og Veronica Andreassen (18) er tiltalt for å ha drept Benjamin Hermansen på Holmlia fredag 26. januar. «Drapet var uprovosert og rasistisk motivert», står det i tiltalebeslutningen.

Rasistisk motivert

Nynazistene Jahr og Kvisler er tiltalt for å ha knivstukket Benjamin til døde, mens Andreassen er tiltalt for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Hun satt i bilen sammen med Jahr og Kvisler, og holdt ifølge tiltalen utkikk etter noen utlendinger som kunne «tas». Da hun fikk øye på Benjamin og kameraten hans, varslet hun Kvisler og Jahr.

Benjamin ble knivstukket i brystet, ryggen og overarmen. Jahr har erkjent at det var han som stakk.

Jahr og Andreassen er også tiltalt for å ha knivstukket og sparket en mann av utenlandsk opprinnelse på en bensinstasjon halvannen måned før drapet på Benjamin. Også her mener påtalemyndigheten at volden var uprovosert og rasistisk motivert.

Drapet isolerte nazistene

Drapet på den populære 15-åringen vakte avsky over hele Norge. Fredag la Antirasistisk senter og tidsskriftet Monitor frem to nye undersøkelser som viser at drapet førte til at nynazistiske miljøer i Norge ble isolert. Begge rapportene peker på at det er to grunner til lav aktivitet i nynazist-miljøene det siste året: Holmlia-drapet og at flere sentrale aktører sitter fengslet.

Veronica Andreassen har etter drapet på Benjamin tatt avstand fra sin fortid i miljøet. Både hun og Ole Nicolai Kvisler har mottatt en rekke trusler fra nazimiljøet. Truslene mot Kvisler kom fordi han valgte å forklare seg detaljert til politiet.

Mor krever 200 000

Benjamin Hermansens mor, Marit Hermansen, krever inntil 200.000 kroner i erstatning fra de tre som er tiltalt for å ha drept sønnen. Marit Hermansen er ett av over 30 vitner som skal forklare seg i retten.

Det er ventet svært mange tilhørere til rettssaken, og Tinghuset vil derfor overføre rettssaken til en storskjerm i et naborom som har plass til 130 tilhørere.