Store politistyrker utstyrt med tåregass, batonger og vannkanoner møtte delegater og presse da de kom til Bella-senteret i morgentimene. Flere ble ransaket.

bt.nos reporter i gatene melder at politiet sperrer kvartaler i flere store ringer rundt Bella, hvor klimatoppmøtet pågår. Ved selvsyn har vi observert et femtitall aksjonister som har blitt pågrepet den siste timen.

Det meldes om flere pågripelser i området rundt konferansesenteret.

— Denne aksjonen har vært planlagt i et år, sier en av lederne.

Flere kanter

Aksjonistene hadde planlagt å angripe senteret fra flere kanter. Noen skulle klippe hull i de store gjerdene som omgir hele konferanseområdet, mens andre skulle angripe fra andre kanter.

Ifølge kilder har aksjonistene også sympatisører på innsiden av sperringene som vil delta i aksjonen ved å gå ut når aksjonistene kommer inn.

bt.no får nå høre at flere av hjelperne på innsiden er fratatt akkrediteringen. Dette skaper problemer for demonstrantene.

— Minner om apartheid

Svært mange medlemmer av de frivillige organisasjonene er også sperret ute fra Bella-senteret i dag.

— Hele denne prosessen har vært udemokratisk. Vi er frosset ut i kulden. De har ingenting å frykte fra oss, men dette minner om apartheid, sier Nnimmo Bassey, president i Friends of the Earth, til bt.no.

Et stykke unna Bella-senteret observerte bt.nos team like etter klokken 10.00 at anslagsvis 40 demonstranter ble pågrepet og fraktet bort av politiet i busser.

Andre pågrepne aksjonister sitter med strips rundt håndleddene og roper slagord.

En del av aksjonen skulle etter planen okkupere metrostasjonen på Bella-senteret. Denne stasjonen er nå stengt, og delegatene må gå en knapp kilometer for å komme til inngangen. Langs hele veien står bevæpnede politistyrker.

— Kjempestrenge

Natur og Ungdom skulle etter planen ha en aksjon utenfor konferansesenteret i dag. Den er avlyst på grunn av den planlagte stormingen.

— Vi har fått vite aksjonistene vil bruke kroppen for å komme seg inn, selv om de ikke skal være voldelige. Grensene er for uklare til at dette er noe vi vil være med på, sier Gjærum.

Hun forteller at det har gått mye rykter om det som skal skje.

— Det er vanskelig å vite. Men til nå har vi hatt en god tone med politet. Det ønsker vi å fortsette med. Men vi ser at de er kjempestrenge mot aksjonistene, sier Gjørum.

bt.no følger dagens aksjon i København.

Synspunkter på klimaforhandlingene? Delta i diskusjonen her.

FOTO: Håvard Bjelland