Venstre leder Lars Sponheim bringer også Solbergs utspill ned «på bakken». Han advarer henne mot å tro at hun er Venstres kandidat til statsministerjobben så lenge Høyre leker med tanken om å få til en regjering som omfatter Fremskrittspartiet.

Sponheim skjønner at Høyre kan få et «styringstillegg» hos velgerne ved å late som at partiet har en opplagt statsministerkandidat. Men at Solberg skal finne det tjenlig å terpe på dette i halvannet år, etter at Venstre har sagt så klart ifra, finner han merkelig.

– Det var jo nettopp for å knuse mytene og ryktene om at Venstre vil komme på andre tanker hvis det blir borgerlig flertall, at jeg sa det så entydig og uten forbehold, sier Sponheim til NTB.

Svekker

Han mener det svekker Solberg at hun ikke tar inn over seg disse realitetene.

– Venstre sier før, under og etter valget at det aldri blir aktuelt å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Jeg har inntrykk av at KrF mener akkurat det samme, selv om Dagfinn Høybråten snakker litt mindre høylytt enn meg, sier Sponheim.

Han mener for øvrig at ingen av dagens ledere på borgerlig side har de egenskaper som gjør dem selvskrevne som statsminister, slik Kjell Magne Bondevik var det.

Siv Jensen begynner å bli alvorlig lei repetisjonene om hvem som skal gjøre hva med hvem etter september 2009. Hun tror ingenting vil skje før tallene er klare på valgnatten.

Fra dag til dag

– Velgerne er overhodet ikke interessert i dette nå. Det som betyr noe, er hva slags politikk vi kan få til sammen fra dag til dag i Stortinget. Og her har ikke Høyre flyttet seg én tomme. Derfor er det ørkesløst å diskutere hvem som skal få hva etter neste valg, sier Jensen til NTB.

Solberg sier i et lengre intervju med NRK at Høyre finner det naturlig å kreve statsministerstillingen i kommende regjeringsforhandlinger, dersom valget gir et borgerlig flertall. Dette vil Høyre markere sterkt under valgkampen, for å vise velgerne et klart alternativ til dagens rødgrønne regjering.

Jensen sier at Fremskrittspartiet egentlig har gitt opp å diskutere disse spørsmålene, siden det er så total mangel på positive signaler fra dem partiet eventuelt skal samarbeide med. Hun synes situasjonen er helt fastlåst.

Gigantisk

– Høyre sier det er uaktuelt å gå i regjering med oss uten at Venstre og Kristelig Folkeparti også er med. Dette er et gigantisk forbehold. Derfor er det nesten uforståelig at Erna Solberg nå starter en debatt om hvem som skal bli statsminister i 2009, sier Jensen.

Hun legger til at Venstre og KrF har vært like klare på at de ikke kan tenke seg å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

– Så vidt jeg vet, har ikke disse to endret oppfatning. Derfor blir hele denne øvelsen meningsløs. Vi kommer ikke videre. Det eneste partiet som har sagt klart fra, er Frp. Vi har vært krystallklare på at man på borgerlig side må snakke sammen om disse tingene, og deretter forhandle, hvis velgerne gir oss flertall, sier Jensen.

BRINGER SOLBERG NED PÅ BAKKEN: Lars Sponheim.
SCANPIX
VIL STYRE: Erna Solberg.
Scanpix
KRITISK: Siv Jensen.
SCANPIX