Som ventet gikk Jensen over til å snakke direkte om sin relasjon til medtiltalte Gjermund Cappelen (50) da han fortsatte sin forklaring under rettssakens andre dag i Oslo tingrett onsdag.

For den erfarne spaneren var det en tydelig påkjenning å bryte en årelang kodeks ved å snakke i retten om en viktig informant. Han pustet tungt flere ganger før han startet.

– Det er tungt for meg å avsløre Cappelens rolle som informant. Jeg velger å gripe til det jeg nesten kaller nødrett. Det gjelder hans liv og levnet videre etter denne forklaringen, sa politimannen som selv hadde rekruttert Cappelen i 1993.

«NØDRETT»: – Det er tungt for meg å avsløre Cappelens rolle som informant. Jeg velger å gripe til det jeg nesten kaller nødrett, sa Eirik Jensen i sin forklaring onsdag.
Lise Åserud / Scanpix

Amfetamin-avsløring

Først hadde mannen fra Bærum hatt rollen som informant for politiet og aktivt bidratt til oppklaringen av en av norgeshistoriens største amfetaminsaker i 1993. For dette fikk Cappelen godtgjort 70.000 kroner av politiet i etterkant.

Påkjenningen med å avsløre en hel narkotikaliga ble imidlertid kraftige for Cappelen som utviklet et alvorlig rusmisbruk i kjølvannet av saken. Jensen fortalte at han ble tilkalt av Cappelens far for hjelp. I samråd med ledelsen i Oslo-politiet ble det bestemt å sende Gjermund Cappelen til avrusning i Spania med Jensen som følge. Prosessen ble vellykket, men Cappelen ble ansett som uegnet til å fortsette som informant, til det var han for ustabil.

Etter at de hadde hatt lite kontakt noen år, gikk det bedre for Cappelen på begynnelsen av 2000-tallet. Han hadde flyttet fra faren og giftet seg. Han hadde startet for seg selv og drev med klokker og kunst. På grunn av historien med rus, ble han likevel ansett som for ustabil til å være informant i aktivt samarbeid med politiet.

– EN GOD KILDE: Eirik Jensen (59) sa i retten onsdag at medtiltalte Gjermund Cappelen hadde vært en bra kilde for politiet
Cornelius Poppe / Scanpix

Unik innsikt

– Vi ble enige om at vi bare skulle bruke ham som kilde, det vil si at han bare rapporterte det han kom over, sa Jensen, som likevel omtaler Cappelen som unik:

– I disse årene vi har hatt samarbeid med ham som kilde, skjønte vi at Gjermund Cappelen var en person med unik innsikt, også internasjonalt, sa Jensen.

– Det er ingen andre i politiet som har kommet til meg og sagt at han driver med noe annet enn informantvirksomhet for oss, og at de skulle ta ham, sa politimannen videre.

Jensen sa at Cappelen aldri snakket seg inn i kriminelle forhold, og at han heller ikke var blitt dratt inn i andre saker av andre i løpet av årene de hadde løpende kontakt.

– Et spill

Eirik Jensen fortalte at kommunikasjon med kilder og informanter er utfordrende fordi den politiet velger å samarbeide med, også naturlig får innblikk i hvordan politiet arbeider. Jensen kaller det for et spill, og omtaler det som baksiden ved denne typen virksomhet.

– Jeg har stolt på Cappelen, men jeg har vært litt usikker og har valgt å holde en grei tone. Jeg mener at jeg ikke har gått over streken og for eksempel hatt en sosial omgang, sa Jensen.