Partiet rystes av den åpne personstriden. I går ble det avholdt flere krisemøter. Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Hill Marta Solberg og Martin Kolberg satte seg sammen for å bli enige om hva de skal si til partiets sentralstyre som møtes mandag.

Jagland vil fortsette

Overfor Bergens Tidende forsikrer sentrale kilder at Thorbjørn Jagland ønsker å fortsette som partileder. Men det Jagland og hans nære allierte er usikre på, er hva parlamentarisk leder, Jens Stoltenberg, egentlig ønsker.

Thorbjørn Jagland har reist kraftig kritikk mot de anonyme Ap-kildene som gjennom måneder har hamret løs på ham selv og det delte lederskapet. I det maktkampen går mot klimaks, er det umulig å få maktkampens mest informerte aktører til å snakke åpent om hva som foregår. Men det avtegner seg etter hvert et klarere bilde.

Jens Stoltenbergs støttespillere ønsker at Jagland trekker seg slik at Stoltenberg kan overta som partileder.

Vil se kortene til Stoltenberg Thorbjørn Jaglands støttespillere ønsker at det delte lederskapet skal opprettholdes.

Jaglands nære fortrolige gir ham full støtte i at det er riktig å komme med en avklaring av hva ledelsen ønsker — både personlig og politisk ý mandag.

— Alle aner at nestleder Jens Stoltenberg ønsker å bli leder, men han har aldri sagt det. Vi vet heller ikke hva Stoltenberg står for politisk. Det er en skjult maktkamp som foregår. Derfor er det helt riktig at Jagland varsler at ledelsen må stå frem i åpent lende, både hva politikk og person angår, sier en sentral kilde til Bergens Tidende.

Men det er også delte meninger om at Jagland allerede nå vil gå åpent ut med hva han ønsker. Bakgrunnen er at partiledelsen har invitert til en åpen debatt om lederskapet. Deler av organisasjonen opplever at debatten vil bli låst hvis Jagland og Stoltenberg nå går ut med dette.

Debatten må få gå

— Ledelsen inviterer til debatt, og så forsøker man å stoppe debatten fordi man ikke liker forløpet av den. Det er å lure seg selv å tro at debatten kan stoppes. Da vil veldig mange føle seg snytt, sier stortingsrepresentant Olav Akselsen til Bergens Tidende. Stortingsrepresentant og leder av Hordaland Ap, Ranveig Frøiland, mener at «partiorganisasjonen ikke har behov for noen avklaring nå.» - Når det er invitert til åpen debatt, må den få gå. Hvis ikke vil organisasjonen bli kjempefrustert, sier Frøiland.

Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.