Juli er høysesong for sommerintervjuer med politikerne. Stortinget har gått i dvale. På denne årstiden parkerer toppolitikerne slipset og løsner på snippen. — Det skjer jo lite i politikken på denne tiden av året, så det er sikkert nyttig for politikerne å minne velgerne på at de fortsatt eksisterer, sier professor Helge Østbye ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen til Bergens Tidende.

Journalister inviteres med på hytter, fisketur og jazzkonserter.

— Det er ok at politikerne står frem med litt mer private sider, og de får mulighet til å spille på et litt bredere spekter enn de gjør til vanlig. En politikers personlige appell kan nok påvirke enkelte velgere, så det kan ha effekt på valgresultatet til høsten, tror professoren.

Treffbar på Moldejazz

Samtlige partiledere har pressekontakter gjennom hele sommeren, slik at de kan være tilgjengelige på kort varsel.

— Vi har tradisjon for å legge slike intervjuavtaler samtidig med Bondeviks deltakelse på Moldejazz. Vi konsentrerer intervjuene til denne perioden, slik at han ikke blir forstyrret gjennom hele ferien, forklarer statsministerens politiske rådgiver, Øistein Mjærum.

På mandag rakk Kjell Magne Bondevik å treffe 10 journalister. Noen av dem ønsket å lage lengre sommerintervjuer, andre kommentarer til aktuelle saker.

— Det demmer seg opp når han ikke er tilgjengelig hele tiden, påpeker Mjærum.

Travlest i klassen

Arbeiderpartiet har lagt seg på samme strategi, og gjennomfører en lang rekke intervjuer på utvalgte dager gjennom sommeren. En foreløpig topp i år, var torsdag i forrige uke.

— Jens Stoltenberg hadde første intervjuavtale halv ni om morgenen, forteller Jan Erik Larsen, rådgiver i Aps stortingsgruppe, og tidvis pressekontakt for Stoltenberg i sommer.

Deretter fulgte pressekonferanse sammen med Sp-leder Åslaug Haga og SV-leder Kristin Halvorsen klokken 12, før Stoltenberg fortsatte med intervjuer frem til sent torsdag kveld. Fredag var satt av til lokal presse i Østfold, som møtte Ap-lederen på hytten på Hvaler. I løpet av to døgn hadde Stoltenberg møtt over 30 journalister.

— Hva takker han nei til?

— Pressen har en usedvanlig sprelsk fantasi når det gjelder å foreslå aktiviteter og bildevarianter. En gang fikk han forespørsel om å stå på én fot i en fontene mens han holdt en paraply. Da sa han nei. Jeg har forresten mange andre eksempler, sier Larsen.

— Har han stilt opp i badebuksen?

— Jeg har bare vært med på intervjuer som har foregått i påkledd tilstand, og det er kanskje like greit, sier Larsen.

Ukeblad-Erna

Høyre-leder Erna Solberg har også visse grenser for hva hun stiller opp på.

— Generelt er hun skeptisk til å stille opp i det vi kan kalle «unaturlige settinger». I tillegg er hun opptatt av å beskytte barna, sier statssekretær Roger Iversen.

Hittil i år har Solberg stilt opp for en rekke aviser, NTB, tv-stasjoner og ukeblader, deriblant en større «bli nyreportasje», som står på trykk i Kvinner og Klær denne uken. Etter en rask titt i kalenderen konkluderer Iversen med at Solberg fra midten av juni til begynnelsen av august har «minst 11» typiske sommerintervjuavtaler.

— Disse intervjuene gir henne en mulighet til å komme ut med et politisk budskap til velgere som man kanskje ikke når gjennom tradisjonelle kanaler, påpeker Iversen.

Solberg har blinket ut enkelte dager i kalenderen der hun er tilgjengelig for pressen.

— Hun er jo nødt til å ha litt fri og ferie også, sier Iversen.

LANDSFADER: Statsminister Kjell Magne Bondevik - her uvant bustet på håret, svikter ikke jazzen og fotballen i Molde. Greidde i tillegg 10 journalister på en dag. FOTO: SCANPIX
GAMLE-ERNA: Beklager - men det blir et bilde av Erna Solberg slik vi er vant til å se henne. Nye-Erna har det travelt, men stiller ikke opp på hva som helst - bortsett fra å bli påkledd av et ukeblad.<p/>FOTO: SCANPIX
RØDT OG GODT: Travel - men avslappet og med kurven full av rødt og godt (i grønn eske) i skjærgården - ingen fikser flere journalister pr. dag enn Jens Stoltenberg.<p/>FOTO: SCANPIX <p/>