Den landsomfattende meningsmålingen som Norsk Respons AS har utført for Bergens Tidende denne uken gir tydelige signaler om at Jens Stoltenberg nærmer seg målet. Hadde det vært valg i morgen, ville han som statsministerkandidat fått støtte fra 91 representanter i Stortinget. Blant disse ville det da ha vært to representanter for RV.

De tre regjeringspartiene ville ha fått i alt 48 mandater — mot 62 ved stortingsvalget for fire år siden. Venstre ville ha falt ut av Stortinget.

Baksmellen for Fremskrittspartiet er merkbar. I forhold til tilsvarende måling i juni går partiet tilbake 3,8 prosentpoeng - til 17,1 prosent. I forhold til valgresultatet i 2001 er dette likevel bra.

Skal Bondevik-regjeringen overleve, må den fortsatt basere seg på støtte fra Frp. Med 30 mandater fra Frp er det likevel lang avstand frem til Stoltenbergs 91.

Skuldertrekk hos Frp

Konsulent Idar Eidset, som er ansvarlig for målingen hos Norsk Respons AS, setter den ugunstige utviklingen for Frp i klar sammenheng med de harde utbruddene fra Carl I. Hagen mot Kjell Magne Bondevik. En del Frp-sympatisører har hoppet over til regjeringspartiene.

Generalsekretæren i Frp, Geir Mo, registrerer de dårlig tallene for hans parti med et skuldertrekk, og han nøyer seg med følgende kommentar til BT:

— Dette er en av mange meningsmålinger, så jeg vil ikke spekulere omkring akkurat denne. Den eneste som gjelder er den virkelige meningsmålingen: velgernes tale på selve valgdagen, sier han.

Venstre med nøkkelen

Den landsomfattende målingen viser i hovedtrekkene samme tendens som Hordalands-målingen som vi offentliggjorde i fredagsavisen. Også på landsplan sliter SV i motbakke og går tilbake fra 17,6 til 15,9 prosent. Senterpartiet går noe frem og vil ifølge målingen få samme oppslutning som for fire år siden. Arbeiderpartiet har stabilisert seg på et nivå som vil gi åtte flere mandater enn sist.

Høyres fremgang er denne gang på over to prosentpoeng. men det er likevel et svakere resultat enn ved forrige stortingsvalg.

Idar Eidset understreker at et av de store spenningsmomentene er knyttet til Venstres skjebne, og han begrunner det slik:

— Partiet sitter langt på vei med nøkkelen når det gjelder regjeringsmakten. Klarer partiet å krabbe over sperregrensen på fire prosent, vil det straks kapre mange mandater, og disse vil komme på bekostning av det rødgrønne alternativet. Bakgrunnstallene viser at partiet hittil har avgitt flest stemmer til Arbeiderpartiet og SV, sier Eidset.

KrF-folk på gjerdet

Også nestlederen i Kristelig Folkeparti, statsråd Knut Arild Hareide, er spent på hvordan Venstre vil klare seg. Men han gleder seg fremfor alt over at KrF ser ut til å være i siget:

— Åtte prosent oppslutning har vært det normale i årenes løp. Men mange av våre sympatisører sitter fortsatt på gjerdet, så jeg er overbevist om at knapt noe parti har så stort potensial som nettopp KrF. Derfor har jeg god tro på at vi skal få over 10 prosent.

— Kanskje KrF tjener på at Bondevik og Høybråten blir utskjelt av henholdsvis Carl I. Hagen og Kristin Halvorsen?

— For politikkens sin del håper jeg inderlig at det blir slutt på den slags. Vi for vår del vil fokusere på sakene vi brenner for, ikke minst familiepolitikk og valgfrihet, sier Hareide til Bergens Tidende.

<b>STØ KURS: </b>Hadde det vært valg i morgen, ville Jens Stoltenberg som statsministerkandidat fått støtte fra 91 representanter i Stortinget.<br/>ARKIVFOTO: SCANPIX.