De tre regjeringspartiene Ap, SV og Sp ville fått 83 av 169 stortingsmandater hvis BT-målingen for april hadde vært valg. Med denne oppslutningen mangler samarbeidspartiene to mandater på å sikre seg absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

– Så lenge meningsmålingene gir disse partiene et mandattall på i overkant av 80, er valgseier i høst åpenbart innen rekkevidde, sier valgforsker og professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo. Han minner om at de rød-grønne på enkelte meningsmålinger i fjor høst faktisk hadde mandatflertall på Stortinget – for første gang siden 2005-valget.

Artikkelen fortsetter under partibarometeret

«Rovkapitalist»

– Det blir spennende å se om regjeringen kommer enda sterkere på offensiven de kommende månedene. Finanskrisen gir muligheter for de rød-grønne, sier Aardal.

Den landsdekkende målingen som Sentio har utført for BT, er tatt opp da Røkke-saken stormet som verst. Partibarometeret gir regjeringspartiene samlet sett et lite oppsving.

Ifølge valgforsker Aardal ville man normalt tro at Røkke-saken skulle bli en belastning for Ap. Han tror imidlertid at de rød-grønne partiene faktisk kan tjene på bildet som er skapt av Røkke i offentligheten.

– Røkke omtales som rovkapitalist og en ubarmhjertig forretningsmann. Når slike begreper fester seg i offentligheten, kan de bidra til å hjelpe Ap og SV når de vil forsøke å angripe den «ukontrollerbare markedsliberalismen», sier Aardal.

Høyre sliter Bortsett fra Fremskrittspartiet er oppslutningen om de øvrige partiene nokså tett opp til gjennomsnittet for alle de landsdekkende aprilmålingene.

– Høyre sliter fortsatt. En oppslutning på 13-tallet er lavere enn ved forrige stortingsvalg, som jo var det dårligste noen gang for partiet, konstaterer Aardal.

Milliardær og trofast Høyre-donor Stein Erik Hagen sa denne uken at Høyre risikerer å bli redusert til et lite miniparti med 5–6 prosents oppslutning. Hagen frykter et katastrofevalg for partiet i september.

Sammenlignet med valgresultatet for snart fire år siden, tyder gjennomsnittet for alle målingene på at Frp kan gå mot sitt beste stortingsvalg. På BTs partibarometer er imidlertid tilbakegangen på hele 3,8 prosentpoeng. Det ville like fullt gitt 47 mandater, en økning på ni sammenlignet med dagens representasjon.

Tvilsom bompengegevinst – Frp brøt ut av byrådssamarbeidet i Bergen på grunn av motstand mot mer bompenger. Kan dette bli en vinnersak for partiet?

– Jeg tror bompengesaken i Bergen snarere kan bli et tveegget sverd. Frp-politikere kan få et forklaringsproblem når partiet faktisk er med og forvalter bompengevedtak både i Oslo og Os. Andre borgerlige partier vil også kunne hevde at Frp ikke er til å stole på som samarbeidsparti, sier Bernt Aardal.

Oppsvinget for Frp tidligere i vinter var knyttet både til hijabdebatten og generelt mye rot i regjeringen, som i blasfemisaken, ifølge valgforskeren.

For KrF, som har landsmøte i Kristiansand de neste dagene, er det lite å glede seg over i meningsmålingen. Partiet sliter med å komme seg over sekstallet i oppslutning, og er fortsatt jevnstort med Venstre og Sp.

Blir det regjeringsskifte til høsten? Si din mening her:

GÅR FREM: Alle de tre rødgrønne partilederne kan notere fremgang på BTs partibarometer for april.
Sara Johannessen/Scanpix (Arkivfoto)