På Stortinget går spekulasjonene høyt om den nye regjeringen.

I dag klokken 12.15 møttes Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga på Stortinget for diskutere den videre fremdriftsplanen i regjeringsforhandlingene. Etter kort tid gikk de hver for seg, enige om en hemmelig tidsplan.

Stoltenberg holder pressekonferanse klokken 16, men vil neppe ha mye substanielt å komme med så tidlig i prosessen.

I stortingskantinen var spekulasjonene i gang blant politikere og pressefolk: Hvor mange ministre får SV og Sp? Og hvem får de ulike statsrådpostene. Bare en ting er helt sikkert: Jens Stoltenberg blir statsminister. De aller fleste regner med at Ap også vil kreve utenriksministeren, mens prestisjejobben som finansminister er mer usikker. Både SVs Øystein Djupedal og Senterpartiets Marit Arnstad er nevnt som gode kandidater til å bli Per-Kristian Fossý arvtager.

Et annet spørsmål er hvor mange statsråder de to småsøskene i regjeringen vil få. Selv om Ap er over dobbelt så stor som SV og Sp til sammen, har de to trolig forhandlet seg frem til fire eller tre statsråder hver. Både Kristin Halvorsen og Åslaug Haga er sikret statsrådposter, førstnevnte muligens som utdanningsminister, mens Haga kan bli kommunal— og regionalminister.

Uansett har de rødgrønne god tid på seg til å komme frem til en felles politisk plattform og regjeringskabal. Regjeringen Bondevik vil ikke gå av formelt før etter Stortingets høytidelige åpning 11. oktober. Tre dager senere legger Bondevik frem statsbudsjettet, og da vil han trolig velge å levere sin avskjedssøknad. Alt tyder på at Jens Stoltenberg tar over som statsminister mandag 17. oktober.