«Jeg trenger å komme i kontakt med deg — jeg har nemlig noe som er litt ditt». Slik etterlyses Jørgen fra Oslo i dagens Aften. Bak den svært personlige og spesielle annonsen står en 36 år gammel svensk kvinne, som i et år har forsøkt å spore opp en Oslo-mann for å informere ham om at han har en datter, skriver Aftenposten.no.

— Jeg har et utrolig sterkt ønske om å finne ham. Jeg mener min datter har rett til å vite hvem som er faren og hvor han er, og han har rett til å få vite at han har en helt fantastisk liten datter der ute. Jeg har ingen rett til å hindre at de får vite om hverandre og får muligheten til å bli kjent med hverandre, sier kvinnen. Hun bor nå i Dalerna, men har i flere år jobbet og bodd i Oslo. Hun har fortsatt mange venner og bekjente her, og ønsker derfor å være anonym.

— Dette er ikke noe jeg er stolt over - selv om jeg i dag har verdens vidunderligste lille jente som resultat av ett feiltrinn jeg tok der og da. Når jeg ser på henne, tenker jeg ofte at det er synd at han ikke vet at han har en fantastisk datter. Dette handler ikke noe om å ha et liv sammen, men jeg ønsker at han skal få vite, slik at han kan ta en voksen beslutning. Så kan han ta kontakt hvis han vil det, sier 36-åringen.

Overnattingstur med et vennepar

Det korte, men skjebnesvangre møtet fant sted på Langøyene en flott sommerkveld i begynnelsen av august i 2009. Hun var på en kort overnattingstur med et vennepar, mens Jørgen var på kajakktur i Oslofjorden med en slektning. Tilfeldighetene skulle ha det til at de teltet side om side på øyas campingområde.

— Det var en del vin involvert. Det som så skjedde var ikke planlagt. Men da jeg ble gravid, var det ikke noe annet valg for meg enn å beholde barnet, selv om jeg ikke hadde noe kontaktinformasjon om faren. Jeg angrer ikke på det i det hele tatt, sier hun.

- Han kan ha sin egen familie i dag. Hvordan tror du han reagerer på å bli etterlyst?

— Mye kan hende på to år, og jeg er klar over at det kan bli en mer komplisert situasjon med dette. Men jeg mener det er viktig for henne, og jeg ønsker at hun kan få vite om sin far i en så ung alder som mulig. Samtidig vet jeg jo ikke hva slags liv han lever, og om han vil være et godt forbilde for henne. Men hvilken rett har jeg til å nekte min datter muligheten til å bli kjent med sin far? Jeg valgte tross alt å ha sex med ham en gang, forteller kvinnen på telefon fra Dalerna.

Forsøkte å spore opp Oslo-mannen

Etter fødselen forsøkte hun å spore opp den noe yngre Oslo-mannen, som hun kun fikk fornavnet på. Med bilder av ham og noen private opplysninger, trodde hun det skulle la seg gjøre å finne datterens far. Men det viste seg å bli for komplisert for den svenske Familjerätten. Og hverken Skatteetaten eller politiet i Norge vil hjelpe henne.

— Det burde være relativt enkelt å foreta søk i folkeregisteret. Politiet ville heller ikke hjelpe meg med å sjekke passregisteret, som har bilder. Barnekonvensjonen gjelder tydeligvis ikke når en kommer til personvernhensyn, sier hun.

Søk på nettet og andre offentlige registre har heller ikke gitt resultater. Siste, desperate forsøk på å spore Jørgen, var å kontakte Aftens annonseavdeling, som har kvinnens etterlysning på trykk i dagens avis.

— Jeg svarer også på dine spørsmål for å få tak ham. Jeg håper at det å gå ut med hans fornavn, gjør at han legger sammen ett og ett, tror hun.

— Ønsker du også at han skal hjelpe din datter økonomisk, vet at han må betale barnebidrag?

— Nei, det er ikke derfor jeg søker ham. Jeg er tilkjent underhold, som det heter her, og kommer ikke til å kreve bidrag hvis jeg finner ham. Det hadde jo heller ikke blitt noen god situasjonen hvis han møtes med: Gratulerer du er blitt far, nå må du betale meg. Jeg gjør dette for både min datter og hennes far. De bør få muligheten til å bli kjent.

etterlysning.jpg