HILDE HEIAN

Hodepine er en svært vanlig tilstand. 90 prosent av oss har hatt vondt i hodet, mens 10 prosent sier at de aldri har hatt hodepine.

Nils Erik Gilhus er professor og overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland sykehus. Ifølge Gilhus kan hodepine deles inn i tre hovedkategorier; migrene, spenningshodepine og annen type hodepine.

Hormoner – Hvis du spør en gruppe mennesker om de har hatt hodepine den siste måneden, vil 50 prosent svare ja. Spør du om de noen gang har hatt et migreneanfall, vil 5 til 10 prosent svare ja, mens 20 prosent vil fortelle at de har spenningshodepine nokså regelmessig, forklarer Gilhus.

– Migrene er for øvrig også tre ganger så vanlig hos kvinner som hos menn. Hormoner er det eneste som kan forklare denne kjønnsforskjellen. Svært mange kvinner som er plaget av migrene, forteller at de blir mye bedre i forbindelse med svangerskap og overgangsalder. Eventuelle hormontilskudd i og etter overgangsalder vil det derfor vanligvis være bedre å ta som plaster eller vaginalt. P-piller påvirker vanligvis ikke migrene, men det hender at enkelte typer p-piller gjør vondt verre. Kombinasjonen migrene, røyking og p-piller er dårlig. Blodsirkulasjonen til hjernen kan påvirkes uheldig under anfall, og kan også i sjeldne tilfeller føre til hjerneslag, sier Nils Erik Gilhus.

Når man får migrene, skjer det en kjemisk prosess i blodkarene i hjernen. Et anfall kan vare fra noen timer til et par døgn. Typiske symptomer foruten hodepinen, er lys— og lydskyhet, kvalme og øyeflimring. Synstap kan også forekomme.

Ved migreneanfall finnes det effektiv medikamentbehandling, men det er viktig at disse medisinene bare benyttes ved ekte migreneanfall. Man bør absolutt ikke bruke denne type medisiner flere dager i uken. Da vil medikamentene tvert imot kunne være med på å forårsake hodepine.

Utløser anfall – Det synes som om at migreneanfall ofte kommer i forbindelse med at man slapper av etter en stressende periode. Brudd på søvnrytmen kan utløse migrene, og noen våkner også med anfall. Enkelte forteller at de får migrene hvis de spiser ost, sjokolade eller drikker rødvin. Men vi regner med at det bare er en av ti med migrene som får anfall etter å ha spist enkelte typer matvarer, presiserer overlege Gilhus.

Spenningshodepine er en konsekvens av stramme nakkemuskler og anspente muskler i kjeve og tinning. Denne typen hodepine er til dels bestemt av hvor disponert du er for å føle smerter i dette området, samtidig som det selvsagt også har en sammenheng med hvor stramme muskler du faktisk har.

– I fremtiden vil det nok bli interessant å få identifisert de ulike genene som gjør at enkelte mennesker er disponert for migrene. Men samtidig er det så mange gener som spiller inn at det neppe vil være nok bare å korrigere et gen, understreker Nils Erik Gilhus.

Intense smerter Cluster-hodepine, eller såkalt klasehodepine, er en spesiell type hodepine som rammer menn fem ganger så hyppig som kvinner. Smerteanfallene er så intense at den også blir kalt selvmordshodepine, og det er ikke uvanlig med fire-fem anfall daglig ifra to uker og helt opptil tre-fire måneder.

Typisk er det også at du kan være helt uten anfall et år eller to, før du så igjen får tilbakefall.

– Det finnes en ganske god behandling ved cluster-hodepine. Du kan sette en sprøyte på deg selv med et kjemisk middel som virker alt etter to, tre minutter. Både for denne typen hodepine og migrene finnes det forebyggende medisiner som man kan og bør ta i perioder hvor man er disponert for anfall, forklarer Gilhus.

Karakteristisk for cluster-hodepine er at en simpelthen ikke orker å være i ro. Det å legge seg under et anfall, oppleves vanligvis som helt umulig, og man føler seg heller ikke kvalm.

Økonomiavhengig En helseundersøkelse i Nord-Trøndelag viste for øvrig at mennesker med dårlig råd har mer hodepine enn mer velstående folk.

I en SINTEF-undersøkelse svarte hver sjette aktive bruker av mobiltelefoner at de ble trøtte og/eller fikk hodepine av å snakke i mobiltelefon.

Forskere i England anser hodepine for å være et så stort helseproblem at de arrangerte en kongress som hadde som formål at hodepine må tas på alvor, samtidig som årsaker og behandlingsmetoder ble drøftet.

Flere typer blodtrykksmedisin har dessuten vist seg å ha svært god forebyggende effekt ved migrene, også når den brukes på pasienter uten høyt blodtrykk.

Kan hjelpe – Det er svært mange mennesker som har hodepine, og for oss leger er det en utfordring å plukke ut dem som vi kan hjelpe og konsentrere oss om å gjøre det. Dessverre er det nemlig ikke alltid de som trenger det mest, som får hjelp, sier overlege Gilhus.

Er du en av dem som ofte er plaget av hodepine, er det lurt å satse på både mosjon og regelmessige måltider. Ved langvarig hodepine, eller hodepine kombinert med hukommelsesproblemer, konsentrasjonsvansker, tretthet eller psykiske endringer, bør du oppsøke lege.