— Du tar imot pengene som pasifist etter at du vet at en politimann er drept. Det passer liksom ikke helt. Tenkte du ikke hvor galt dette var? Du burde jo gi avkall på hele utbyttet du som er pasifist?

Sorenskriver Helge Bjørnestad har sittet i flere timer og hørt på Erling Havnås forklaring. En vandring i løgner gjennom det ene politiavhøret etter det andre. Om kvinnehistorier og store mengder alkohol.

— Jeg ønsket vel å få noe igjen for jobben, svarer Havnå, før han føyer til: - Dette er håpløst. Jeg har selv smurt maten. Vær så god, spis den. Jeg er skyldig, straff meg!

Verktøy og bil

Havnå er ved siden av Toska og Johnny Tendrup den eneste av de tretten på tiltalebenken som innrømmer å ha noe med NOKAS-ranet å gjøre.

— Jeg var så opptatt av mine arbeidsoppgaver at jeg ikke spurte om hva kuppet gikk ut på. Jeg ante ikke at det var NOKAS.

Men at noe stort skulle skje, skjønte han. Det hadde David Toska fortalt flere måneder i forveien. Toska skal ha spurt Havnå om han kunne hjelpe til med å skaffe verktøy og ordne bil.

— David var typen som kunne gjøre det store kuppet, skjønte jeg.

Et møte ble til flere, også hjemme hos Havnå i Arendal. David Toska likte imidlertid ikke at Havnås barn var i huset.

— David sa at små gryter har også ører.

Derfor avtalte de et nytt møte i Oslo, på utestedet med det treffende navnet Café Fiasco.

— Det var ikke slik at jeg sa yabbadabba-doo med en gang. Det var mer som ehhh, jaa, forklarte Havnå om sin deltakelse.

- Leke politi

I går kom han med en ny versjon om hva han gjorde ransdagen. Hans oppgave var å holde vakt ved fluktbilene i Sørmarka.

— Jeg skulle holde plassen ren til vi skulle skifte biler. Jeg skulle om nødvendig leke politi og jage bort folk som kom forbi.

Utstyrt med finlandshette, hansker og svarte klær var han farlig lik en politimann, eller en ekte raner, slik påtalemyndigheten hevder. De mener at Havnås siste forklaring er et tappert forsøk på å tilpasse seg bevisene i saken.

Havnå har betydelige problemer med å forklare hvorfor hans DNA finnes på klær og slegger som ble brukt både under NOKAS-ranet og ranet av Postens Brevsenter i 2003.

— Ren tilfeldighet, sier Havnå.

Selv om den tidligere verdensmesteren i kickboksing plasserer seg langt unna skuddvekslingen på Domkirkeplassen, fikk han pent betalt for jobben. Under et hemmelig møte i Oslo, fikk han 400.000 kroner. 150.000 av disse er beslaglagt hjemme hos ham. Tilbudet skal angivelig ha vært det doble, men Havnå hadde ikke samvittighet til å ta imot. Årsaken var at det var gått så galt, noe som ble tema da han møtte Toska.

— Det første jeg sier til ham var «Helt jævlig, David» Så svarte han «Ja, det er helt for jævlig». David så livredd ut.

Troverdighet sentralt

Politiet har ikke greid å peke ut hvem av ranerne som var på Domkirkeplassen og inne i selve NOKAS-bygget. Derfor vil de tiltaltes troverdighet stå sentralt. I går ble Havnås satt på en alvorlig prøve.

Statsadvokatene forsøkte også å synliggjøre de tette båndene som er mellom de mest kjente skikkelsene i ransmiljøet. Her mener de Havnå hører hjemme.

Nå sitter Erling Havnå i klisteret for et grovt ran og et dødsran. Det henger ikke sammen med bildet av en 47 år gammel, tidligere ustraffet familiefar.

— Hvordan kan du forklare dette? spurte Havnås forsvarer, advokat Astri Aas Hansen.

— Jeg vet ikke. Jeg hadde en skilsmisse som var tung, fikk ikke til noen ting. Skulle det store kuppet dukke opp, ville jeg gjerne være med. Det er ikke pengene som har drevet meg. Mer en historie å fortelle på gamlehjemmet.