— Det er helt vilt. De henter seg en handlekurv og fyller den opp med tran. Vanligvis handler de for mellom 1.500 og 2.000 kroner hver, sier daglig leder Stian Holme ved Meny i Oslo City.

I sommer er transalget tredoblet i butikken. Informasjonssjef Kaoru Nagao ved den japanske ambassaden forteller at helse er in i Japan for tiden.

— Japanere er for tiden veldig opptatt av helse, kosthold og sunnhetsprodukter, og trolig oppfatter japanerne norsk tran som et nytt og eksotisk helseprodukt, sier Nagao.

Hos Peter Møller AS, som produserer Møller's tran er det sommerstille, og de beklager seg over den gamle norske myten om at tran kun skal svelges i måneder som har bokstaven R i seg. Salget i Norge halveres om sommeren.

— På nettsidene våre merker vi stor interesse fra Asia. Mange sender mail og spør hvor de kan kjøpe tran, men vi har ingen eksport til Japan, selv om de er veldig opptatt av fiskeprodukter, sier fagsjef Aina Lien.

(NTB)