I 2001 sendte TV 2s dokumentarserie «Rikets tilstand» to program som skulle endre stortingspolitiker Jan Simonsens liv.

Den tidligere så hardtslående justispolitikeren, som i det siste har gjort seg bemerket med sin overlevelsesevne i TV3-serien «VIP Robinson, ble i det første programmet fremstilt som en som brukte sin politiske innflytelse til å hjelpe en venn med å få skjenkebevilling mot at han fikk gratis øl på vennens nattklubb Enka i Oslo.

I tillegg fikk seerne inntrykk av at han var mer enn normalt interessert i unge gutter.

Det neste programmet stilte spørsmål ved om Simonsens kontakt med en muslim, som kunne mistenkes for å være fundamentalist, kunne hindret oppklaringen av drapsforsøket på William Nygaard.

Etter programmet ble Simonsen kastet på hodet ut av Frp. Og han ble beskyldt av Rikets tilstand-sjef Gerhard Helskog for å lyve.

— Goebbels-tradisjon

Simonsen saksøkte både Helskog og Frp-formann Carl I. Hagen etter programmet og den påfølgende og partieksklusjonen. Helskog ble saksøkt for å ha sagt offentlig at Simonsen hadde løyet.

Han tapte begge sakene i tingretten. Saken mot Helskog tapte han fordi retten mente en kjent politiker som selv deltok i debatten etter programmene var sendt, burde tåle såpass.

Nå har Simonsen og hans advokat Per Danielsen bestemt seg for å saksøke TV 2 ved redaktør Kåre Valebrokk.

— Programmet er laget i beste Goebbels-tradisjon. De brukte virkemidler som å vise Stortinget i mørket en sen kveld og sa at programmet handlet om makt, unge gutter og sex. Men eventuelle skandaler rundt nattklubben var uvesentlig for min rolle. Jeg var bare gjest der, sier Simonsen til BT.

Var ikke venn

I tillegg har Simonsen et argument som kan veie tungt i Oslo tingrett. Tingretten skrev nemlig i saken mot Helskog at en av programmets åpne kilder ikke hadde dekning for å si at Simonsen hadde krevd øl fordi han hadde hjulpet nattklubben med skjenkebevillingen. Retten skrev også at Helskog burde sjekket sine kilder bedre.

Simonsen mener også det er galt at han var venn med innehaveren av skjenkestedet da han hjalp til med skjenkebevillingen, selv om han ble venn med han kort tid etter.

— Da hadde jeg møtt han to ganger. Carl I. Hagen har jeg møtt en million ganger, og vi er fortsatt ikke venner, sier Simonsen, som etter at han ble kastet ut av Frp meldte seg inn i Demokratene.

— Hvorfor har du ikke saksøkt TV 2 tidligere?

— Jeg har hatt mer enn nok med sakene mot Helskog og Hagen. Og det ble brukt mot oss i retten at vi ikke hadde saksøkt selve programmet, sier Simonsen.

- Spesielt

TV 2 konsernadvokat Theo Jordahl sier TV 2 tar søksmålet til etterretning.

— Men det er litt spesielt at søksmålet kommer så sent, sier han.

— Tingretten sa i dommen i saken mot Helskog at Helskog burde sjekket sine kilder bedre. Har TV 2 vurdert å komme med en beklagelse overfor Simonsen?

— Nei. Det har ikke vært en situasjon som har gjort at det har vært naturlig. Og det er ikke gitt at vi er enige i alt som står i tingrettsdommen, sier han.

SAKSØKER: Jan Simonsen, for tiden aktuell som overlever i Robinson VIP på TV3.<p/>FOTO: TV3