Petersen ble formann i Høyre i 1994, og har nå måttet ta en avgjørelse om han skulle satse foran neste års stortingsvalg.

— Etter ti fantastiske og spennende år bør Høyres leder skiftes. Jeg sier nå nei takk til en ny periode. Høyres horisont må nå strekke seg fram til 2009. Lederen som skal ta Høyre fram til en ny valgseier, må ha hele neste stortingsperiode som sitt perspektiv, sa Petersen da han annonserte sin avgang som partileder.

— Å ta over som partileder i 1994 var en risikosport, og jeg synes det gikk bra, fortsatte han.

Petersen fortsetter som utenriksminister, som han omtaler som en svært spennende jobb.

En av de mest aktuelle kandidatene for å overta etter Petersen er kommunalminister Erna Solberg fra Bergen. Nå skal Høyres valgkomite finne en egnet kandidat. Petersen ville ikke si hvem hans favoritt er.

Medlemmene av Høyre-ledelsen som er på valg, har frist til mandag 9. februar med å gi beskjed om de ønsker å fortsette eller ikke. Valgkomiteens første møte er tirsdag 10. februar.

bt.no kommer tilbake med mer.

ETTERFØLGERNE? Jan Petersen kunngjorde i dag at han går av som formann i Høyre. Her sammen med to aktuelle etterfølgere, finansminister Per-Kristian Foss og kommunalminister Erna Solberg.
FOTO: SCANPIX