– Vemodig, sier Christine Koht, som laget TV-serien «Jakten på Jan Johansen».

– Jeg visste det kom til å skje, men jeg visste ikke akkurat når Jan Johansen-epoken ville være over i Norge. Nå er det altså skjedd, og det er en vemodig dag. Jan Johansen-epoken vil nok aldri komme tilbake, sier den populære NRK-programlederen, Christine Koht, til NTB.

I 2005 fikk Koht Gullruten-pris for beste kvinnelige programleder for sin dokumentarserie «Jan Johansen – jakten på den norske mannen» på NRK.

I serien reiste Koht landet rundt og snakket med norske menn som het Jan Johansen.

I Norge er det nå registrert 796 gutter og menn med Jan som første fornavn og Olsen som etternavn, mens det er 792 av den detroniserte Jan Johansen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dermed kniper Olsen førsteplassen fra Johansen med en knapp margin på fire menn.

– Jan er presis

I arbeidet med Jan Johansen-serien snakket Koht med mer enn 300 Jan Johansen’er. Inntil i sommer har hun hatt garasjen full av statistisk materiale om mannen med Norges vanligste navn. Men i sommer tok det brått slutt:

– I det dårlige været som var fikk jeg ryddet i garasjen, og da ble alle papirene om Jan Johansen kastet, gitt.

– Hvordan er «gjennomsnittsnordmannen» Jan Johansen?

––Jan Johansen og Jan Olsen er nok ganske like. Jan Johansen liker ikke å bruke sterke ord som hate og elske, han har gjerne et eget hobbyrom i garasjen, er nøye på klokka og er ganske fornøyd med kroppen sin. Han er en familiemann, men leker ikke så altfor mye med barna sine og kunne gjerne snakket mer om følelser, synes kona, sier Koht.

Christian Olsen

Rådgiver Jørgen Ouren i SSB forteller til Kanal 24 at Jan Olsen statistisk sett er en voksen mann som ikke kan regne med å være på navnetoppen i fremtiden.

– De fleste nordmenn som heter Jan er født mellom 1940 og 1970. I dag fødes det nesten ingen barn som får navnet, og Jan er ikke engang på lista over de 40 mest populære døpenavnene for gutter i 2006. I tillegg er Hansen fortsatt det mest utbredte etternavnet for 57.336 nordmenn, påpeker Ouren.

– Om ti år blir det sikkert Christian Johansen som troner på navnetoppen. Han kommer nok til å ha en del nye karaktertrekk sammenlignet med Jan Johansen, og da er det nok på tide for meg å lage en ny TV-serie om Christian, sier Christine Koht.