Én av tre nordmenn, 1,4 millioner personer, kan blir rammet av svineinfluensa, ifølge beregninger fra Folkehelseinstituttet.

Pandemien når trolig toppen i september. På det verste er det ventet 300.000 nye tilfeller pr. uke.

Det verste

Dette er det verst tenkelige utbruddet av influensaen, og det er det verste Helse Vest nå forbereder seg på.

I alt 80 nye respiratorer skal kjøpes inn. Disse skal brukes til de aller sykeste pasientene. Ekspertene mener hver femte pasient som må på sykehus, vil være så dårlige at de må ha hjelp til å puste.

— Vi har litt tid

Innkjøpet i Helse Vest innebærer en kraftig økning av kapasiteten. I dag har helseforetaket kun 110 tilgjengelige respiratorer.

Men finnes det respiratorer til salgs?

— Det vet vi ikke enda. Dette er jo ikke hyllevare i butikkene. Men nå har vi litt tid før pandemien kommer for fullt, sier Hans Flaatten, seksjonsoverlege ved intensivavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

Flaatten viser til at Hinas, helseforetakenes innkjøpssentral, mener handelen bør la seg ordne. Det er ingen som lager respiratorer i Norge, men det finnes produsenter i flere europeiske land, blant annet i Sverige, forteller Flaatten.

Les også: Svineinfluensaen etablerer seg i Norge

Prislapp: 500.000 kroner

Haukeland har i dag cirka 50 respiratorer, og har behov for 19 nye. Sykehuset ønsker både respiratorer av den enkleste typen og intenivrespiratorer med en prislapp på oppunder 500.000 kroner pr. stykk.

De øvrige pustemaskinene skal fordeles slik: Helse Førde (19), Helse Fonna (13) og Helse Stavanger (35).

- 1000 vil trenge pustehjelp

I dag har norske sykehus drøyt 600 respiratorer. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har gitt grønt lys til innkjøp av til sammen 400 nye.

— Vi har beregnet at 1000 nordmenn vil trenge intensiv pustehjelp samtidig når influensabølgen når toppen, sier Hanssen til VG Nett.

Hele 99 prosent av dem som får influensaen, vil trolig klare seg hjemme.