Begge restaurantene er eid av innvandrere.

Ingen ble skadd i brannen langfredag, som brøt ut i en gammel trebygning. Bygningen huset innvandrerrestauranten Pizza Man og en forretning i første etasje og leiligheter i annen etasje, og er å regne som totalskadd.

Brannen ble meldt ved 1-tiden natt til fredag.

Brennbar væske

Ingen av dem som bor i leilighetene over restauranten var hjemme da brannen brøt ut, ifølge politiet.

– Vi har funnet rester av brennbar væske, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. Det som er ekstra bekymringsfullt, er at vi hadde en lignende brann mandag 10. april, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til NTB.

Brannen var slokket ved tretida natt til fredag, og politiet gransket brannstedet utover formiddagen.

– Vi har fått inn noen tips i løpet av fredag, og har startet arbeidet med å se nøyere på dem. Vi etterforsker saken ut ifra at det er snakk om en brann. Det er for tidlig å si om den er påsatt, sier lensmann Thor Haugen i Ringsaker til NTB.

Mulig sammenheng

Natt til mandag var det ifølge Hamar Arbeiderblad lokalene til restauranten La Dolce Vita som ble rammet. Restaurantens eiere er to tyrkere. Også i denne bygningen var det leiligheter, og i tillegg en kiosk. Brannen ble meldt litt før klokken 4.30. Tolv personer ble evakuert, og røykdykkere måtte gjennomsøke bygningen for å sjekke at alle hadde kommet seg ut.

Brannmannskapene klarte å begrense skadene til kjelleretasjen, der La Dolce Vita har sine lokaler. Resten av bygget fikk stort sett bare mindre røykskader, og beboerne kunne flytte tilbake etter kort tid.

– Brannen natt til mandag var påsatt. Vi kan ikke slå fast at den siste brannen fredag også var påsatt. Men vi ser selvfølgelig brannen natt til mandag i sammenheng med denne, sier Haugen til NTB.

Rasistrykte

Brumunddal var på slutten av 1980-tallet kjent som et sted der nynazister og rasister holdt til. Haugen tror likevel ikke at de to siste brannene har noen sammenheng med rasisme.

– Brumunddal hadde et rykte på seg, og har det kanskje fortsatt. Jeg velger å si at historie er historie. Vi har så langt ingen holdepunkter for å si at brannene har noe å gjøre med rasisme, sier Haugen til VG Nett.

En pizzarestaurant i Brumunddal ble også forsøkt påtent i slutten av 2004. Da tok det ikke fyr på stedet, men restauranten Venezia, som også ble påtent, brant ned til grunnen. Ingen er pågrepet for disse brannstiftelsene.

– Trist

Irakiske Hussein Omar Hussein driver restauranten Pizza Man. Han betegner brannen som trist.

– Jeg fikk sjokk da politiet ringte og sa at restauranten var ødelagt. Heldigvis var de som bor i bygningen på påskeferie. De var heldige. Det er det eneste som er bra. Resten er dritt, sier han til NRK.

Hussein opplyser at han ikke har uvenner i bygda, og han har aldri opplevd rasisme i Brumunddal. Nå håper han å finne et nytt lokale for å bygge opp restauranten sin igjen.

Lensmannen i Ringsaker opplyser til NTB at teknikere i løpet av langfredag har arbeidet på brannstedet. Taktisk etterforskning og rundspørring er også igangsatt. Politiet ønsker flere tips i saken, og har ingen mistenkte.