— Jeg elsker å klatre her, men nå får vi finne et nytt tre å klatre i, sier Gabrielle Oliv Nilsen Børve.

Hun og venninnen Alma Thorbjørnsen synes det er leit at treet med det rare navnet bulkemispel må rives.

— De kommer til å grine når treet forsvinner, så vi får plante et nytt tre til dem, sier styrer i Ulvik barnehage, Svanhild Dybsland.

Dugnadsånd

Barnehagestyreren har likevel stor forståelse for at bulke- og mispeltrær må hogges ned for at ikke pærebrannen skal slå seg ned i Norges fruktfat.

— Det ville jo være helt tragisk om vi skulle la dette ene treet få stå hvis det kunne ødelegge for alle de andre her i bygden, sier Dybsland.

I går gikk startskuddet for en dugnad som skal munne ut i at alle trær av de to typene mispler i Hardanger skal bort.

— En etablering av pærebrann i Hardanger vil være svært negativt for fruktdyrkingen der. I Norge kommer pærebrannen alltid først på bulke- og pilemispler. Derfor fjerner vi alle disse trærne nå, sier Ørjan Simonsen, rådgiver for plantehelse i Mattilsynet.

200 år gammel

Vannet ligger blikkstille innerst i Hardangerfjorden. I Ulvik barnehage er det full aktivitet når Mattilsynet gjennomfører sitt stunt sammen med kommunen, fruktnæringen, birøkterne og Bioforsk.

Noen mistenkelige blader ser ut som de kanskje er rammet av pærebrann, men jordbrukssjef i Ulvik kommune, Torunn Reinsnos, roer bekymrede nerver.

— Treet har bare vært gjennom en tøff høst, sier hun.

Fruktdyrker Stein Olav Kolås ser ingen grunn til å få panikk.

— Pærebrannen har jo eksistert i USA i 200 år. Dersom det skulle komme hit, får vi ta det som en utfordring. Jeg er vel sånn som de fleste andre; om jeg må slutte med dette, får jeg finne meg noe annet å gjøre på, sier han.

Kolås er mer bekymret med tanke på å opprettholde Hardanger som varemerke.

— Derfor er det daglige vedlikeholdet av plantene så viktig, for at vi skal kunne oppdage slike ting, sier han.