Man skulle kanskje tro at dette var en smal sak å finne ut av. Den gang ei.

Folk har prøvd før oss, og den mer eller mindre offisielle rekorden er nedtegnet i boken «Trivialis Bergensis» fra 2006. Her er et av smauene mellom Torget og Hollendergaten oppført som Bergens smaleste gate:

«Dyvekegangen. 99 cm. på det smaleste.»

Forfatterne gjorde nok sitt beste for å sjekke rekorden, for overingeniør John Ingvar Monsen i Bergen kommune husker godt at de ringte.

— Ja, de spurte om dette til en bok. Vi var ikke ute og målte, men brukte kart og tegninger. Jeg er åpen for at det kan være andre gater som er smalere, sier han.

Utfordreren

Vi bestemmer oss for å grundigere til verks. En riktig smal utfordrer finner vi på Nordnes, i det lett klaustrofobiske Øvre Dynnersmauet.

Ved inngangen er det bare 71 centimeter mellom veggen på den ene siden og takrennen på den andre.Fra grunnmur til grunnmur er det 94 centimeter. Rekorden til Dyvekegangen ser ut til å være slått, uansett hvordan vi regner.

Beboer Torhild Nordtveit (20) sliter ofte med å få handleposene gjennom passasjen.

— Vi går inn fra den andre siden når vi skal ha med oss store ting, men bosspannet får vi akkurat gjennom, sier hun.

Kanskje bor jusstudenten i byens smaleste gate, men vi tør ikke slå det fast riktig ennå.

Smal, du liksom

Først sjekker vi de trange smauene i Vågsbunnen for sikkerhets skyld. Smalgangen viser seg å være rene avenyen, med 165 centimeters bredde, og flere andre gater kan utelukkes på øyemål.

Men hva med Dyvekegangen, som skulle være 99 centimeter smal? Mellom grunnmurene på hver side viser det seg å være bare 85 centimeter, og den smaleste passasjen i «ganghøyde» er skarve 67 centimeter!

Vi er klare til å erklære den nye, offisielle Bergensrekorden: Bergens smaleste gate: Dyvekegangen. 67 centimeter på det smaleste.

Beboer Tom Hiis Bergh (21) må ofte bruke en spesiell teknikk når han skal hjem. Han slår paraplyen halvveis ned og bruker den nærmest som en stor hatt.

— Det er bedre å få litt beskyttelse mot regnet enn ingenting, sier han og flirer.

  • PS: Spreuerhofstrasse i Tyskland regnes som verdens smaleste gate. Den er bare 31 centimeter på det smaleste.

Vi trenger din hjelp! Vet du om en mulig Bergensrekord? Tips oss på e-post 2211@bt.no (med «Bergensrekord» i emnefeltet), send SMS/MMS til 2211, eller ring telefon 02211. Du kan også diskutere saken og mulige rekorder i feltet under.