Joe Erling Jahr (20), Ole Nicolai Kvisler (22) og Veronica Andreassen (18) er alle tiltalt for det påtalemyndigheten mener er et uprovosert, rasistisk motivert drap på 15-åringen Benjamin Hermansen.

Staff gikk i retten langt i å antyde at Joe Erling Jahr kan ha blitt truet til å forklare seg slik han gjør, slik at hans medtiltalte skal gå fri. I retten i går var det isfront mellom de tre tiltalte.

— Det kan se ut til at han ikke gir en helt fri forklaring, sa Staff til pressen etter utspørringen.

Erkjente knivstikk

— Jeg har hatt mange drapssaker, men jeg har aldri tidligere hørt en tiltalt som i den grad «frifinner» sine medtiltalte. Er det viktig for deg å frifinne Kvisler og Veronica, spurte Staff sin drapssiktede klient.

— Nei, jeg prøver ikke på det, svarte Jahr.

Jahrs forklaring virker merkelig sett i sammenheng med at undersøkelser fra Rettsmedisinsk institutt viser at Benjamin trolig ble stukket med to forskjellige stikkvåpen. Jahr har erkjent at han stakk Benjamin en gang i ryggen.

— Det oppsto munnhuggeri og knuffing mellom meg og Benjamin. Vi snublet over et gjerde, og jeg landet oppå ryggen hans. Kniven gikk inn i ryggen hans ved et uhell, hevdet Jahr.

Han kunne ikke si noe om de andre knivstikkene Benjamin ble påført, men mente at de måtte skyldes hans «ukontrollerte veiving» med kniven. Han forklarte at det var vanlig for ham å gå med våpen, og at han tok frem kniven for å rispe Benjamin litt i huden.

Innrømmelse

I retten innrømmet Jahr at Benjamins hudfarge «kan ha hatt noe med saken å gjøre».

40 000 mennesker gikk i demonstrasjonstog mot rasisme noen dager etter at Benjamin ble drept.

— Det er første gang jeg forsvarer en klient mot et folketog, en statsministertale og en mediekampanje, sa Staff.

I løpet av Jahrs forklaring virket det lenge som om han ikke angret på drapet, men på spørsmål fra sin forsvarer svarte Jahr at det som hadde skjedd var trist, og at han ikke hadde gjort det med vilje.

Benjamins mor, Marit Hermansen, satt på første rad og hørte Jahr fortelle hvordan hennes eneste sønn forsøkte å komme seg unna nynazisten som sto foran ham og viftet med en kniv.

Saken fortsetter de neste to ukene. Ole Nicolai Kvisler skal forklare seg i dag.